Met zoveel verschillende vormen van financieren, is het begrijpelijk als je door de bomen het bos niet meer ziet. Vandaag duiken we in de financieringsvorm leasen. Want hoe werkt leasen nu eigenlijk? We bekijken de voor- en nadelen zodat je een weloverwogen keuze kunt maken.
Leasen is een populaire vorm van financieren binnen het bedrijfsleven. Deze vorm wordt over het algemeen gebruikt bij bedrijfsmiddelen die je voor langere tijd nodig hebt, zoals een auto, een pand of apparatuur. Dit kan een aantrekkelijke optie zijn als je bijvoorbeeld zelf nog geen buffer hebt opgebouwd of grote investeringen op dit moment te veel risico vindt.
Leasen is populair. In 2020 hadden Nederlandse leasebedrijven een gezamenlijke omzet van 6,9 miljard euro. We schatten de kans dan ook groot in dat je deze vorm van financiering zelf ook wel eens overwogen hebt.
Om een weloverwogen beslissing te maken, is het zaak om je te verdiepen in de verschillende financieringsvormen. Want: hoe werkt leasen eigenlijk? Door te leren wat leasen precies inhoudt, inclusief de voor- en nadelen die bij deze financieringsvorm komen kijken, kun je beter beslissen of het een goede optie is in je persoonlijke situatie.
Een lease ga je aan met een leasemaatschappij, bank of andere geldverstrekker. Deze voorziet jou van een bepaald middel, welke jij in gebruik mag nemen tegen een maandelijks bedrag. Zo hoef je zelf geen zware investeringen te doen.
Afhankelijk van de leasevorm wordt je eigenaar van het object, of blijft het bij slechts de gebruiksrechten. Eventueel is er na de leaseperiode een optie tot aankoop beschikbaar.
Nu je weet hoe leasen werkt, is het belangrijk om onderscheid te kunnen maken tussen de verschillende vormen van leasen. De bekendste vormen zijn private lease, operational lease, of financial lease.
Lease je een object als particulier, los van een bedrijf? Dan noemen we dat een private lease. Deze optie is aantrekkelijk wanneer je zelf weinig spaargeld hebt, of voor een bepaalde periode gebruik wilt maken van een object, maar daarna niet meer.
Bijvoorbeeld: voor werk verhuis je een aantal jaar naar het buitenland. In plaats van op je nieuwe bestemming een auto aan te schaffen of je eigen auto te importeren, kun je een auto private leasen. Of: je trekt een studentenhuis in. In plaats van telkens een nieuwe wasmachine aan te schaffen wanneer de eigenaar van de machine verhuist, kies je met je huisgenoten voor het leasen van een wasmachine en deel je de maandelijkse bijdrage over alle bewoners.
Daar houdt de keuze niet bij op. Of je nu een private lease aangaat of niet, je moet kiezen tussen een operational lease of een financial lease. Bij een operational lease draait het om huur. De leasemaatschappij blijft juridisch gezien namelijk eigenaar van het middel, jij mag als leaser uitsluitend gebruikmaken van het middel of object.
Dit houdt ook in dat de leasemaatschappij als eigenaar verantwoordelijkheid blijft dragen voor bijvoorbeeld onderhoud of herstel. Dit zit bij het maandelijks te betalen bedrag inbegrepen.
Aan het einde van de leaseperiode, die je vooraf in een leasecontract vaststelt, neemt de leasemaatschappij het object weer terug. Soms kun je als leaser aan het einde van het contract voor een bepaald bedrag over tot koop. Je kunt dan na afloop van de contractperiode alsnog eigenaar worden van het object.
Over het algemeen is operational leasen duurder dan de andere vorm van leasen: financial lease. Dit komt doordat het bedrijf waarvan je leaset zelf risico draagt over het object dat jij in gebruik neemt.
Bij een financial lease financiert de leasemaatschappij de volledige aanschafwaarde van het door jou te leasen product. Deze betaal je vervolgens in termijnen terug. Jij bent de eigenaar, dus in feite is deze vorm van financiering een lening. De leasemaatschappij leent jou de aanschafwaarde, die je vervolgens in delen terugbetaalt.
Leasen is een enorm populaire financieringsvorm in Nederland, dus het zal je niets verbazen dat leasen met verschillende voordelen komt.
Dit zijn de voordelen van leasen:
Mocht je inmiddels staan te popelen om een lease af te sluiten, weet dan dat er ook nadelen aan leasen zitten.
Dit zijn de nadelen van leasen:
Benieuwd naar het verschil tussen leasen en huren? Dat hangt een beetje af van de vorm van leasen die je kiest. Bij huur is er nooit sprake van overdracht van eigenaarschap, het verhuurde object blijft altijd eigendom van de verhuurder. Zoals je inmiddels weet is dit bij leasen niet altijd het geval, bij een financial lease word je namelijk direct eigenaar en bij een operational lease is er vaak de optie tot overname nadat je contract eindigt.
Leasen in de praktijk is haast onlosmakelijk verbonden aan de autobranche. Een auto, zeker wanneer nieuw, heeft een flinke prijskaart die de overgrote meerderheid niet zomaar ineens van zijn eigen bankrekening kan trekken. Maar er zijn meer objecten waarbij leasen veel voorkomt. We zetten de meest voorkomende voor je op een rijtje.
Met een prijskaart die al snel de vijf cijfers aantikt, is de aanschafprijs van een nieuwe auto niet een bedrag dat iedereen zich zomaar kan veroorloven. Mocht je bedrijf meerdere auto’s nodig hebben, dan wordt het al helemaal een dure grap. Leasen biedt de oplossing.
Door een auto te leasen sluit je een contract af met een leasemaatschappij, en kun je voor een maandelijks bedrag gebruikmaken van de door jou gekozen auto.
Een auto heeft een boel bewegende onderdelen die onderhevig zijn aan slijtage, waardoor leasen al helemaal een populaire optie is. Met een operational lease blijft de leasemaatschappij namelijk verantwoordelijk voor onderhoud en herstel. In principe hoef je als gebruiker alleen zelf te tanken.
In plaats van het afsluiten van een hypotheek, kun je er als bedrijf ook voor kiezen om je bedrijfspand te leasen. Huren is een stuk populairder, dus is dit een vrij onbekende vorm van leasen, maar hij is toch eventjes de aandacht waard. Als je bijvoorbeeld een bedrijfspand op het oog hebt welke alleen te koop is en niet te huur, maar je niet de investering wil of kan maken, dan kun je overwegen om het pand te leasen.
Leasen van vastgoed heeft geen effect op je vermogen of werkkapitaal, en komt dus niet op de balans te staan. Dit kan de solvabiliteit van je bedrijf laag houden, wat een positief effect heeft op het aantrekken van vreemd vermogen.
Moet je voor je bedrijf een vloot graafmachines aanschaffen? Of wil je dat al je medewerkers overstappen op een nieuwe laptop? Misschien heb je een gespecialiseerde printer nodig? Dit soort kosten lopen al snel op. Wil je je kapitaal niet investeren in deze apparatuur, dan kun je kiezen om te leasen.
Een snelle Google-zoekopdracht leert dat je zo’n beetje elk apparaat kunt leasen. Van wasmachines tot laserprinters en van een betonmixer tot een bakkersoven.
Als je op het punt staat om een kapitaalintensieve investering te maken, weet dan er vrijwel altijd een alternatief mogelijk is, namelijk leasen.
Nu je meer inzicht hebt in hoe leasen werkt, begrijp je vast waarom het zo populair is. Leasen is een aantrekkelijke optie wanneer je niet zomaar ineens een smak geld over de balk wilt gooien. We vatten de financieringsvorm samen aan de hand van een aantal veel gestelde vragen.
Leasen is een financieringsvorm waarbij je een object leaset van een leasemaatschappij. Je betaalt een maandelijks bedrag om het object te gebruiken, en bent afhankelijk van de leasevorm de eigenaar of de gebruiker van het object.
Leasen is een over het algemeen gemakkelijk af te sluiten financieringsvorm waarbij je weinig risico loopt. In plaats van dat je veel moet investeren, wordt het aankoopbedrag gesplitst over maandelijkse termijnen.
Bij huren blijft de verhuurder altijd eigenaar over het verhuurde object. Bij operational lease is dit ook het geval, alleen is er regelmatig de optie tot overname wanneer je contract eindigt. Bij een financial lease ben je direct eigenaar.
Tot €1000
Tot €1800