Waar je op een koude dag best een extra trui aan kunt trekken is boodschappen doen wat minder vergevingsgezind. Je moet immers toch blijven eten! De wekelijkse boodschappen kunnen flink oplopen in de kosten, zeker met de prijsstijgingen van afgelopen tijd. Ga financieel verantwoord aan de slag en houd je aan onze 11 uitgebreide tips. Dit is hoe je kunt besparen op boodschappen.
Goedkoop boodschappen doen in Nederland in 2023: het lijkt haast een onmogelijke missie. Maar er zijn toch echt manieren waarop je flink op de kleintjes kunt letten. Aangezien je wekelijks of misschien zelfs dagelijks boodschappen doet, kunnen deze kleine besparingen al snel oplopen. Kijk je mee? Dit zijn 11 tips hoe je kunt besparen op boodschappen.
Hoe kun je besparen op boodschappen, een vraag waar menig Nederlander zich mee bezighoudt sinds de prijzen door het dak schieten. Dat de prijzen zo gestegen zijn (en blijven stijgen), dat heeft te maken met een combinatie van schaarste in grondstoffen en stijgende energieprijzen. Hierdoor is het duurder om een product te produceren, maar ook om het in de supermarkt te krijgen. Deze kosten worden helaas op de consument vertaald, waardoor in de praktijk boodschappen doen steeds duurder wordt.
Toch zijn er verschillende manieren om te besparen wanneer je erop uittrekt voor je dagelijkse benodigdheden. We houden je niet langer in spanning, dit is hoe je geld kunt besparen op boodschappen.
Ga jij altijd halsoverkop naar de supermarkt? Slecht idee! Je kunt veel beter je bezoek aan je plaatselijke super plannen. Doe voordat je gaat een rondje voorraadkast en inventariseer: wat heb je nog staan wat je kunt gebruiken? Zit er iets tussen wat op moet? Met deze informatie kun je aan de slag met een weekmenu. Schrijf op wat je komende week gaat eten en welke boodschappen je voor elke maaltijd nodig hebt.
Met deze informatie is het een stuk makkelijker om het overzicht te bewaren, en voorkom je dat er een vijfde zak pasta in je voorraadkast verdwijnt.
Nu we het toch over voorbereiding hebben: maak een boodschappenlijstje! Door precies op te schrijven wat je nodig hebt en je daar ook aan te houden, voorkom je impulsaankopen. Je kent ze vast, van die aankopen die je doet omdat je oog valt op een glanzende nieuwe verpakking of een product (welke je eigenlijk niet nodig hebt) met korting.
Naast je maaltijden, is het een goed idee om je supermarktbezoek te plannen. Dit kun je op verschillende manieren doen met als doel op je boodschappen te besparen.
Nog even snel na het werk een rondje supermarkt voordat je thuis op de bank neerploft; we maken ons er allemaal schuldig aan. Maar dit zijn vaak de bezoekjes waarop zonder dat je er erg in hebt veel meer besteed. Ga liever eens per week naar de winkel, met een vooropgesteld plan.
Daarnaast is het verstandig om later op de dag te gaan. De kans is groot dat je dan aanbiedingen tegen het lijf loopt, omdat de supermarkt of marktkooplui van producten af willen die de volgende dag niet meer zo vers zijn.
Nog een tip is om in je eentje te gaan. Mocht je kinderen hebben, laat die dan wanneer het kan thuis. Kinderen zijn namelijk een stuk vatbaarder voor de kleurrijke producten in de schappen, en zullen je meer dan eens overhalen om een bepaald product die je niet nodig hebt tóch in je mandje te gooien.
Zorg dat je van tevoren hebt gegeten en stel een tijdslimiet in: 20 minuten per winkel moet voldoende zijn om je boodschappen te halen, zeker nu je gewapend op pad bent met een boodschappenlijstje!
Tot slot is het een goed idee om meerdere winkels te bezoeken. Op de markt zijn verse producten vaak voordeliger, vooral aan het einde van de dag. Maar ga ook eens na of er bijvoorbeeld een Turkse delicatessenwinkel bij jou in de buurt zit of een Aziatische supermarkt. Hier ben je namelijk regelmatig voordeliger uit dan in de grote supermarkten.
Als consument betaal je niet alleen voor de ingrediënten. Ook de verpakking speelt een rol binnen het kostenplaatje. Het is dan ook vaak stukken voordeliger om groter in te kopen. Kies hierbij voor voedingsmiddelen die je lang kunt bewaren, zoals rijst, noten, of honing. Maar ook voeding uit blik. Koop een groter blik en maak een grotere portie klaar, dan kun je de helft invriezen.
Werk jij al met een boodschappenbudget? Dit is een slimme manier om te zorgen dat je een bepaald bedrag uitgeeft aan levensmiddelen, en niet meer. De minimale kosten kun je op de website van het Nibud vinden. Bereken aan de hand hiervan een budget, of kijk naar wat je maandelijks overhoudt na je vaste lasten. Houd er rekening mee dat je een deel overhoudt om te sparen, of om leuke dingen van te doen.
Vlees is na olie een van de hardste stijgers qua prijs, met zuivel als opvolger. Mocht jouw dieet uit veel vlees en zuivel bestaan, dan kun je gemakkelijk besparen op je boodschappen. Denk na over één of meerdere vegetarische of zelfs vegan dagen per week.
Mochten er je nu allerlei trendy vleesvervangers met enorme prijskaarten te binnen schieten, weet dan dat dat heus niet je enige opties zijn. Vlees kun je gemakkelijk vervangen door goedkope ingrediënten zoals kikkererwten, sojabonen, linzen of eieren. Bijkomend voordeel is dat je veel van deze goedkope ingrediënten ook nog eens lang kunt bewaren, en dus gemakkelijk in grotere hoeveelheden in kunt slaan.
Je kent ze vast, van die maaltijdpakketten waarbij je zelf nog maar een paar ingrediënten toe hoeft te voegen om zo in een handomdraai een maaltijd op tafel te zetten. Gemakkelijk, maar niet goedkoop. Door minder eten in pakjes en zakjes te kopen en meer voor hele ingrediënten te gaan, kun je een boel besparen. Het kost je wat meer tijd in de keuken, maar je leert er veel van.
Mocht je het tegenovergestelde zijn van een keukenprinses, houd het dan in het begin vooral simpel en pas het bijvoorbeeld toe op je tussendoortjes. Koop jij altijd voorverpakte smoothies? Maak ze voortaan zelf. Een stuk voordeliger, én verser.
Dit is misschien een voor de hand liggende tip, maar met het kopen van huismerkproducten kun je gemakkelijk besparen zonder dat je daar al te veel voor hoeft te veranderen. Het is soms even zoeken, want de A-merken betalen grof geld voor een prominent plekje in het schap. Maar van de overgrote meerderheid van de producten in de supermarkten is er een huismerkvariant beschikbaar.
Bewaar jij je restjes, of gooi je ze de prullenbak in? Een gemakkelijke manier om meer uit je restjes te halen is de introductie van de welbekende kliekjesdag. Plan hem in op de dag voordat je boodschappen gaat doen, en je hebt niet alleen een dag “gratis” eten, maar krijgt ook gelijk een beeld van wat je nodig hebt.
Door even wat extra aandacht te besteden aan de opberging van je producten en restjes, kun je er veel langer mee doen. Een paar bewaartips waar we bij zweren:
Tot slot nog een eet-tip: om te besparen op je boodschappen kun je het beste met de seizoenen mee eten. We hoeven je vast niet te vertellen dat aardbeien een stuk duurder (en minder lekker!) zijn in de koudere maanden. Maar ook je geliefde avocado kun je beter inwisselen voor een lokaler alternatief zoals erwtjes of een andere peulvrucht.
Check welke producten bij welk seizoen horen en of ze uit de Europese landbouw komen of exotisch zijn en uit een ver, tropisch oord moeten worden geïmporteerd. Je kunt er donder op zeggen dat lokale producten van het seizoen de goedkoopste optie zijn!
Je ziet het, er zijn een heleboel verschillende manieren wanneer het aankomt op hoe te besparen op boodschappen. We vatten het samen aan de hand van veel gestelde vragen.
Je kunt besparen door groter in te kopen, te kiezen voor lokale producten uit het seizoen, en door je maaltijden en supermarktbezoekjes goed in te plannen.
In 2023 is de Dirk van den Broek de goedkoopste supermarkt.
Per dag ben je aan voeding gemiddeld zo’n 4,50 euro kwijt voor een kind en zo’n 7 euro voor volwassenen. Over het algemeen geldt hoe groter je gezin, hoe goedkoper je gemiddeld per persoon uitkomt.
Tot €1000
Tot €1800