Ben jij woningeigenaar? Dat kan weleens heel voordelig uitpakken! Want los van het feit dat de kans groot is dat deze stijgt in waarde, kun je aanspraak maken op verschillende fiscale voordelen. Bijvoorbeeld de hypotheekrenteaftrek. Ben je benieuwd hoe dat precies zit, die hypotheekrenteaftrek in 2023? Lees dan vooral verder.
De hypotheekrenteaftrek; ook in 2023 weer een veelbesproken term. Maar ondanks dat, is het een term waar veel mensen vragen over hebben. Want wat houdt het nu eigenlijk precies in, wie heeft er recht op en wanneer wordt de aftrek uitbetaald? Klinken deze vragen bekend? Goed nieuws, want we leggen je het begrip haarfijn uit, zodat jij gemakkelijk kunt inzien of je er recht op hebt.
Even terug naar het begin, door vast te stellen wat hypotheekrenteaftrek precies inhoudt. Stel, je koopt een huis met een hypotheek. Dan leen je een aanzienlijk bedrag van de bank. En net als bij alle leningen, betaal je hier rente over. Deze rente, die kun je dankzij de hypotheekrenteaftrek deels aftrekken van je belastbaar inkomen. Dit geef je dan aan tijdens je jaarlijkse belastingaangifte.
Er zitten iets meer haken en ogen aan dan dat. Om je een beeld te geven hoe het precies zit, nemen we een voorbeeld.
Stel, je verdient 50.000 euro bruto per jaar. Als je een eigen huis hebt, dan mag je de hypotheekrente van dit bedrag aftrekken, om zo op een lager belastbaar inkomen uit te komen. Je hoeft dan dus minder belasting te betalen, omdat de belasting over een kleiner bedrag wordt berekend. Heb je bijvoorbeeld een hypotheek van 300.000 euro met een rente van 4% (12.000 euro), dan komt dit bedrag in aanmerking voor hypotheekrenteaftrek.
Om een volledig beeld te schetsen, moeten we ook het eigenwoningforfait meenemen. Heb je een eigen huis, dan wordt er namelijk een bedrag bij je belastbaar inkomen opgeteld, beter bekend als het eigenwoningforfait. Dit bedrag is afhankelijk van de WOZ-waarde van je huis. In 2023 is dit voor de meeste huizen 0,35%. Met het voorbeeld van een huis van 300.000, betekent dat een eigenwoningforfait van 1050 euro. Dit bedrag trek je af van de hypotheekrente: 12.000 euro - 1050 euro = 10.950 euro.
Met die som hebben we het bedrag berekend dat in aanmerking komt voor hypotheekrenteaftrek. Hier krijg je een percentage van uitgekeerd van de Belastingdienst, afhankelijk van wat je hoogste belastingtarief is.
Houden we ons voorbeeld aan en verdien je 50.000 euro bruto per jaar, dan betaal je daar onder normale omstandigheden in 2023 36,93% belasting over. Deze belasting keer het in aanmerking gekomen bedrag voor de hypotheekrenteaftrek, is wat je van de Belastingdienst terugkrijgt. Bijvoorbeeld: 0,3693 x 10.950 = 4044 euro.
Best een lekker bedrag, nietwaar? Nu horen we je denken, hoe zit dat dan, die uitbetaling hypotheekrenteaftrek in 2023? De hypotheekrenteaftrek claim je jaarlijks in je aangifte inkomstenbelasting. De maandelijkse betaling aan hypotheeklasten is dus een brutobedrag. Pas na verwerking van de aangifte, krijg je het belastingvoordeel terug. Wil je het fiscale voordeel iedere maand laten uitbetalen? Dat kun je doen door een voorlopige teruggaaf aan te vragen. Dit doe je via Mijn Belastingdienst.
Binnen de politiek is er veel kritiek op de hypotheekrenteaftrek. Deze kritiek is gebaseerd op het feit dat alleen woningbezitters voordeel genieten met de hypotheekrenteaftrek, en huurders niet. Woningbezitters worden dus fiscaal voorgetrokken. Bovendien is Nederland het enige land binnen de Europese Unie met zoveel voordelen rondom de renteaftrek. Voor de politiek zijn dit redenen genoeg om de hypotheekrenteaftrek versneld af te bouwen.
Sinds 2014 zijn ze hiermee begonnen, toen nog met 0,5% per jaar voor hogere inkomens. Vanaf 2020 is de afbouw versneld met 3% per jaar. De hypotheekrente is in 2023 met de laatste stap omlaaggegaan en staat momenteel op 36,93%.
Vooralsnog gaat de renteaftrek niet verdwijnen. Wel is hij aanzienlijk lager dan een aantal jaar geleden.
Reken jezelf niet zomaar rijk, want ook aan de hypotheekrenteaftrek zitten bepaalde voorwaarden verbonden. We zetten enkele belangrijke voorwaarden voor je op een rij.
Je mag de rente alleen aftrekken als je hypotheek bedoeld is voor het kopen, verbeteren of onderhouden van een woning die geldt als jouw hoofdverblijf. Heb je dus een tweede woning, óf gebruik je je hypotheek deels voor consumptieve doeleinden, dan is de rente niet aftrekbaar. In enkele gevallen mag je de rente ruim drie jaar wel van twee woningen aftrekken, bijvoorbeeld wanneer je nieuwe woning in aanbouw is of verbouwd wordt, mits deze binnen drie jaar je hoofdverblijf wordt. Of wanneer je in je nieuwe woning woont en je oude woning te koop staat.
Wanneer je een nieuwe hypotheek afsluit, mag je de renteaftrek alleen toepassen wanneer je deze hypotheek binnen 30 jaar aflost. Een annuïteitenhypotheek houdt in dat je de eerste jaren vooral veel rente betaalt, en je pas later in de looptijd meer aflost. Bij een lineaire hypotheek betaal je daarentegen maandelijks een gelijk deel aan aflossing. Zo los je sneller af, waardoor het maandbedrag ook steeds lager wordt.
Op het moment is de hypotheekrente laag. Minder rente betekent in geval van de hypotheekrenteaftrek ook minder om van je inkomen af te trekken. Daarom kiezen steeds meer huizenkopers voor een hypotheek zonder recht op hypotheekrenteaftrek.
De hypotheekvorm bepaalt de manier waarop je deze aflost en of je de hypotheekrente af mag trekken. De vorm heeft invloed op de hoogte van je maandlasten. De Aflossingsvrije Hypotheek is een voorbeeld van een hypotheek zonder renteaftrek. Hiermee betaal je alleen rente en geen aflossing, waardoor je maandlasten laag zijn. Je kunt vervolgens zelf kiezen om tussentijds af te lossen. Los je tijdens de looptijd niets af, dan betaal je het volledige bedrag bij verkoop van de woning of uiterlijk op de einddatum van je contract.
In 2001 is door de Nederlandse overheid besloten dat de hypotheekrenteaftrek maximaal 30 jaar geldt. Maak je dus sinds 2001 gebruik van deze tegemoetkoming, dan komt deze in 2031 te vervallen. Hoewel dat ver weg klinkt, is het geen slecht idee om vast eens na te gaan wat de gevolgen precies zijn op jouw netto hypotheeklasten tegen die tijd.
Door je financiële planning goed op orde te houden, kun je grip op je situatie houden en kom je minder snel voor onverwachte financiële tegenvallers te staan.
Niemand wil te veel belasting betalen. Het is dus raadzaam om je, naast de hypotheekrenteaftrek, te verdiepen in de verschillende aftrekposten die je van jouw belastbaar inkomen af kunt trekken, of waar je op een andere manier fiscaal voordeel mee kunt doen.
Het grootste deel van de aftrekposten is namelijk, in tegenstelling tot andere invulvelden, niet van tevoren ingevuld. Veel mensen gaan er vaak onterecht vanuit dat ze geen aanspraak kunnen maken op een regeling of aftrekpost.
Je doet je er verstandig aan door je bonnetjes en bewijzen te bewaren, en je financiën eens goed onder de loep te nemen, al dan wel of niet met een professional. Zo kun je voor relatief weinig moeite aanspraak maken op de aftrekposten waar jij recht op hebt, zorg je ervoor dat je geen geld laat liggen en dat je niet te veel belasting betaalt.
Wist je dat er nog meer kosten zijn die je af kunt trekken wanneer je een eigen woning aanschaft? We zetten er enkele voor je op een rijtje.
Hopelijk heb je dankzij deze blog een beter beeld bij de hypotheekrenteaftrek in 2023. Wat deze voor jou kan betekenen, en of je in aanmerking komt voor dit belastingvoordeel. Het is sowieso geen slecht idee om eens in de aftrekposten te duiken, om te kijken of jij ergens financieel voordeel kunt behalen. Vaak heb je namelijk op meer aftrekposten recht dan je denkt!
De hypotheekrenteaftrek blijft vooralsnog geldig, en heeft een duur van maximaal 30 jaar op een nieuw afgesloten hypotheek. Aangezien deze houdbaarheid in 2001 werd besloten, bestaat er een kans dat jouw hypotheekrenteaftrek in 2031 komt te vervallen, afhankelijk van hoe lang je er al recht op hebt.
Dit hangt af van verschillende factoren, zoals je belastbaar inkomen, de rente van je hypotheek en hoelang je al gebruikmaakt van hypotheekrenteaftrek.
Hypotheekrenteaftrek is een aftrekpost die je toe kunt passen wanneer je de eigenaar bent van een woning en aan verschillende voorwaarden voldoet.
In 2023 is het maximale percentage hypotheekrenteaftrek 36,93%. Hoeveel hypotheekrenteaftrek je in 2023 krijgt, hangt onder andere af van je hypotheek, de afgesproken rente en de WOZ-waarde van je huis.
Tot €1000
Tot €1800