Dankzij de energietoeslag zou het zomaar eens kunnen dat er een financiële meevaller op je staat te wachten. Maar voordat je je rijk rekent, nemen we de toeslag onder de loep. Want wat is het eigenlijk voor toeslag, wie heeft er precies recht op en wanneer wordt de energietoeslag van 2023 uitbetaald? In dit artikel geven we antwoord op al je prangende vragen.
We beginnen bij het begin, want wat is de energietoeslag eigenlijk? De energietoeslag werd eind 2021 in het leven geroepen, toen de stijgende energieprijzen een flinke deuk in veel inkomens van Nederlanders sloeg. Deze eerste versie was slechts een kleine compensatie ter vergelijking met de toeslag nu, wat te maken heeft met de oorlog in Oekraïne.
Vlak nadat de toeslag in het leven werd geroepen, brak de oorlog tussen Rusland en Oekraïne namelijk uit. Dit zorgde ervoor dat de prijzen van gas en elektriciteit nog harder stegen. In de loop van 2022 werd de energietoeslag eerst van 200 naar 800 euro verhoogd en uiteindelijk naar 1.300 euro.
Hoewel de energieprijzen weer wat gedaald zijn, is er ook in 2023 zo’n tegemoetkoming beschikbaar. Want hoewel de energierekening lager is dan vorig jaar, blijft hij een stuk hoger dan voorheen.
Het is niet niks, een bedrag van 1.300 euro. Zeker wanneer je de eindjes aan elkaar moet knopen en best een extraatje kunt gebruiken. We begrijpen dus goed dat je je afvraagt wanneer de energietoeslag van 2023 wordt uitbetaald.
Het uitkeren van de energietoeslag in 2023 loopt, net als voorgaande jaren, via de gemeenten. Het bedrag van 1.300 euro blijft hetzelfde. Het kan zijn dat jouw gemeente al een deel vooruit heeft betaald, als voorschot voor de eerste maanden van het jaar. Dit zou dan gaan om een bedrag van 500 euro. Mocht dit het geval zijn, dan komt er dus nog 800 euro bij. Het kan ook zijn dat je gemeente heeft besloten om het volledige bedrag uit te keren, en je dus nog 1.300 euro krijgt.
De Wet Energietoeslag 2023 is op 3 oktober 2023 aangenomen door de overheid, zowel de Tweede als de Eerste Kamer hebben met het wetsvoorstel ingestemd. Dit houdt in dat de gemeenten kunnen beginnen met het uitkeren van ofwel de overige 800 euro, ofwel de volledige 1.300 euro, mochten ze het voorschot nog niet uitgekeerd hebben.
Minister Schouten voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen: “De energierekening is lager dan vorig jaar, maar nog steeds een stuk hoger dan voorheen. Met de energietoeslag hebben we mensen vorig jaar gericht kunnen helpen om het hoofd boven water te houden. Gemeenten hebben een enorme inspanning geleverd om dit mogelijk te maken en ik ben hen zeer dankbaar dat zij bereid zijn om dit deze winter nogmaals te doen.”
Je hebt als Nederlandse inwoner recht op energietoeslag wanneer je een laag inkomen hebt. Het ligt echter iets complexer dan dat, want de gemeente waar je in woont, bepaalt welke inkomens er precies tot de groep laag behoren, en of je dus recht hebt op de energietoeslag.
Wie er energietoeslag krijgt in 2023, wordt dus grotendeels bepaald door de gemeenten. Je kunt het beste een bezoek brengen aan de website van jouw gemeente. De kans is namelijk groot dat je op de website meer informatie zult vinden over of je recht hebt op de energietoeslag van 2023.
Veel gemeenten hanteren de regel dat mensen met een inkomen van maximaal 120% van het wettelijk sociaal minimum (zonder toeslagen en vakantiegeld) netto recht hebben op de toeslag. Wel is het afhankelijk van verschillende factoren, bijvoorbeeld of je alleenstaand of gehuwd bent of AOW krijgt. Andere gemeenten kijken weer naar je totale vermogen, dus de waarde van al je bezittingen, min de waarde van al je schulden.
In veel gevallen wordt de toeslag automatisch naar je overgemaakt wanneer je daar recht op hebt volgens jouw gemeente. Kreeg je vorig jaar de energietoeslag en heb je dit jaar hetzelfde inkomen? Of ontvang je bijstands-, IOAW, IOAZ of Bbz- uitkering van de gemeente? Dan krijg je de energietoeslag automatisch.
Dan hebben we de hamvraag nog niet beantwoord, want wanneer wordt die energietoeslag van 2023 nou uitbetaald? Ook hier geldt: dat ligt aan je gemeente. Zij bepalen namelijk wanneer ze deze over zullen maken. Kijk dus voor meer informatie op de website van de gemeente waar je woonachtig bent.
Ook een deel van de studenten krijgt een eenmalige toeslag. De tegemoetkoming is een eenmalig bedrag van 400 euro. Je moet echter wel aan verschillende voorwaarden voldoen. Studenten komen in aanmerking als ze:
Er staat nog niets zwart-op-wit, maar de kans is groot dat 2023 het laatste jaar is waarin je een energietoeslag van 1.300 euro krijgt. In principe ging het natuurlijk al om een eenmalige toeslag, maar aangezien deze ook na vorig jaar opnieuw werd uitgekeerd, gaan sommigen er onterecht vanuit dat dit ook volgend jaar weer het geval is. Deze informatie komt van ingewijden uit Den Haag. Hoewel een groot deel waarschijnlijk pas in 2024 op de rekening staat van degene die recht hebben op de energietoeslag, zul je over dat jaar zelf dus geen nieuwe aanvragen meer kunnen doen.
Energie en gas blijven flink aan de prijs, zeker vergeleken met voorgaande jaren. Energieleveranciers kopen gas en stroom in op een Europese beurs, waar de prijzen een kwestie van vraag en aanbod zijn. De prijzen kunnen elke dag anders zijn. Wanneer er een strenge winter aankomt zullen de prijzen hoger worden, terwijl een milde winter voor minder vraag zorgt, en dus voor lagere prijzen.
Natuurlijk speelt ook de situatie rondom Oekraïne en Rusland een rol. De verminderde aanvoer van gas zette druk op de markt, net als de onzekerheid rondom de Europese sancties op olie en gas.
Dit jaar verloopt vooralsnog een stuk rustiger, maar we zijn nog lang niet terug op het prijsniveau van voor de energiecrisis. Omdat er in Nederland geen extreem warme zomer is geweest waarin airconditioning overuren draaien, en wat invloed heeft op de waterkrachtcentrale, zijn de energiereserves op het moment goed aangevuld. Hierdoor is er een lagere vraag, wat een gunstig effect heeft op de energieprijzen.
Hoewel het fijn is dat er een stabielere prijs verwacht wordt en je eventueel een goedmakertje krijgt van de overheid, blijft energie duur. We zetten daarom verschillende tips op een rijtje waarmee je gemakkelijk energie kunt besparen.
De Nederlandse overheid heeft verschillende toeslagen in het leven geroepen als aanvulling op je inkomen, zodat je je bepaalde (basis)behoeften beter kunt veroorloven. Zo is er bijvoorbeeld de huurtoeslag, de zorgtoeslag, de kinderopvangtoeslag, en het kind gebonden budget. In tegenstelling tot de energietoeslag zijn dit vaste toeslagen waar je aanspraak op kunt maken. Goed om te weten: de energietoeslag van 2023 heeft geen gevolgen voor andere toeslagen die je ontvangt, mocht je daar recht op hebben.
Het hangt af van de gemeente waarin je woont op welke datum je de energietoeslag van 2023 uitbetaalt krijgt. Bezoek voor meer informatie de website van jouw gemeente.
Degene met een laag inkomen heeft recht op de energietoeslag van 2023. Wat precies tot dit lage inkomen behoort, wordt bepaald door de gemeenten.
Je krijgt in 2023 1.300 euro energietoeslag als je hier recht op hebt. Veel gemeenten kozen ervoor om vast een voorschot van 500 euro uit te betalen. Mocht je deze dus al gehad hebben, dan krijg je nog eenmalig 800 euro. Mocht jouw gemeente nog niets hebben uitgekeerd, maar heb je wel recht op de energietoeslag, dan krijg je het volledige bedrag van 1.300 euro nog op je rekening gestort.
Huishoudens met een laag inkomen hebben dit jaar recht op een eenmalige energietoeslag van 1.300 euro. Vaak is dit 120% van het wettelijk sociaal minimum (zonder toeslagen en vakantiegeld) netto.
Tot €1000
Tot €1800