Verbouwing in het verschiet? Dan kun je vast wel wat tips gebruiken! Over hoe je de boel het beste kunt financieren, bijvoorbeeld. Of waar je nu precies iemand voor in moet huren, en wat je best zelf kunt doen. De eerste tip verklappen we alvast: een goed begin is het halve werk. Leg een solide basis met onze verbouwtips.
Tenzij je een onbeperkt budget hebt en alle tijd van de wereld, is het een goed idee om je in te lezen voordat je begint aan een verbouwing. Een verbouwing, dat is namelijk niet niks. Gelukkig ben je lang niet de enige die het doet, en zijn er dus talloze tips van ervaringsdeskundigen en professionals. We zetten ze voor je op een rijtje, zodat je met goede moed aan je verbouwing kunt beginnen!
De knoop is doorgehakt: je gaat verbouwen! De allereerste stap en gelijk misschien wel de minst leuke, is het maken van een plan. Definieer precies wat je voor ogen hebt, en schrijf op wanneer je welke taken uit wilt gaan voeren. Omschrijf welke ruimte(s) je wilt verbouwen en welke materialen en mensen je daar bij nodig hebt.
Zorg vooral dat je realistisch bent in je planning. Een complete aanbouw realiseren binnen een week tijd, dat gaat hem niet worden.
Doe je onderzoek en bekijk goed hoeveel de verbouwing die je voor ogen hebt gaat kosten. Dit budget kun je maken door bijvoorbeeld online te zoeken naar verbouwkosten, of door rond te vragen.
Ook hier geldt weer: wees realistisch. Het zal niet de eerste keer zijn dat een verbouwing hoger uitkomt dan de vooraf geplande kosten, dus houdt hier rekening mee in je budget. Als je bijvoorbeeld maximaal 5000 euro kunt besteden, plan dan geen verbouwing in voor de complete 5000 euro.
Als je eenmaal in kaart hebt gebracht wat je precies wilt en welk kostenplaatje daar bij hoort, is het handig om na te denken over de verbouwing financieren. Een verbouwing kan namelijk op verschillende manieren worden bekostigd:
Met de lage rentes op spaargeld kan het aantrekkelijk zijn om je geld ergens anders in te investeren, zoals een verbouwing. Bovendien is de kans reëel dat je huis erdoor meer waard wordt, zodat je bij de verkoop je spaargeld weer terugverdient.
Er zijn verschillende manieren om een verbouwing te financieren met een hypotheek. Zo kun je bij aankoop je hypotheek hoger in laten schrijven bij het kadaster, zodat er ruimte is voor een verbouwing. Mocht je huis al gekocht zijn, dan kun je kiezen om een tweede hypotheek af te sluiten of je hypotheek over te sluiten om op deze manier de verbouwing te financieren. Let er wel op dat deze opties advies- en taxatiekosten met zich meebrengen.
Heb je een relatief kleine verbouwing voor de boeg, maar heb je momenteel geen spaarcenten? Dan kan een lening uitkomst bieden. Je hebt geen kosten aan taxaties en advies, en lost maandelijks je lening af.
Of je nu een vergunning nodig hebt voor je verbouwing (waarbij een bouwtekening verplicht is) of niet, het is hoe dan ook verstandig om professionele tekeningen te laten maken door een bouwkundige, een tekenaar of architect. Met een bouwtekening kun je jouw wensen veel beter overbrengen op de aannemer, en krijg je betere berekeningen van de kosten.
Nog even over die vergunning: heb je die nodig? Regel hem dan op tijd. Er zitten vaak best wat haken en ogen aan, dus als je ze op tijd aanvraagt, heeft het weinig invloed op je planning. Hier kun je het beste professionele hulp bij inschakelen, zoals een aannemer of een bouwbegeleider.
Zorg dat je altijd bij verschillende partijen offertes opvraagt. Een vuistregel is om minimaal drie offertes op te vragen, zodat je voldoende vergelijkingsmateriaal hebt.
Daarnaast is het verstandig om niet alleen naar de prijs te kijken. Kijk bijvoorbeeld ook of je een fijne klik hebt met degene die je in wilt huren, hoe snel ze kunnen leveren, hoe goed ze bereikbaar zijn en of er referentieprojecten zijn die bij jouw verbouwing aansluiten.
Mocht je met een aannemer willen werken, vergelijk deze offertes dan goed. Een aannemer is over het algemeen prijzig, dus het opvragen van verschillende offertes kan je een hoop geld besparen. Dat betekent overigens niet dat je per definitie de goedkoopste aannemer moet kiezen, wat ons naar het volgende punt brengt.
De verbouwing van een huis is geen koud kunstje, er komt een boel bij kijken. Zie het dus echt als een investering en houd een oog op de toekomst. Als je nu een verbouwing zo goedkoop mogelijk uit laat voeren, dan is de kans groot dat je het later in je portemonnee merkt dankzij bijvoorbeeld reparaties.
Een verbouwing is bij uitstek de kans om je woning te verduurzamen. Daar valt energiebezuiniging onder, maar duurzaamheid is meer dan dat. Een duurzaam ontwerp zorgt ervoor dat jij er zo lang mogelijk plezier van hebt. Daarnaast kan een tijdloos ontwerp van degelijke materialen er zomaar voor zorgen dat je huis meer waard wordt en het een stuk beter doet tijdens de verkoop.
Als je je woning verduurzaamt, kun je vaak gebruikmaken van subsidies en belastingvoordeel. Bovendien is de kans groot dat je energierekening een stuk lager uitvalt, zodat je vaste lasten in de toekomst lager liggen.
Met andere woorden: laat geen geld liggen. Wist je dat je een subsidie aan kunt vragen wanneer je jouw woning laat verduurzamen? Bijvoorbeeld bij de volgende verbouwingen:
Het verschilt een beetje per gemeente en per verbouwing. Bij zonnepanelen moet je bijvoorbeeld eerst zelf de panelen aanschaffen, wanneer je vervolgens 21% btw terug kunt vragen. Voor een groen dak geldt niet in elke gemeente een subsidieregeling. MilieuCentraal heeft een handig overzicht.
Beter een goede buur dan een verre vriend, en dat geldt al helemaal tijdens de verbouwing. Doe eens een rondje door de buurt en vraag of er meer mensen interesse hebben. Bij verbouwingen zijn er namelijk vaak een soort van groepskortingen. Je hoeft heus niet per se een directe buur overstag te krijgen, ook de familie verderop in het rijtje kan een verschil maken.
Voor de bouwers is het namelijk ook een stuk handiger om bij meerdere woningen tegelijk werk uit te voeren, waardoor je al snel kunt besparen.
Handjes uit de mouwen, en aan de slag! Sommige dingen kun je echt best zelf doen. Weet wel waar je krachten liggen, ben je bijvoorbeeld het tegenovergestelde van een handige Harry, dan is een professional vaak goedkoper. Maar slopen, verven en materiaal scoren kun je vaak best zelf.
Vraag ook rond in de buurt, de familie-app of bij je vrienden wie gereedschap heeft dat van pas kan komen. Lenen is natuurlijk stukken voordeliger dan zelf aanschaffen!
Tijdsdruk gaat hand in hand met fouten. Wanneer een verbouwing gehaast wordt uitgevoerd heeft dat negen van de tien keer negatieve gevolgen, waardoor je uiteindelijk alleen maar langer bezig bent of duurder uitkomt.
Natuurlijk is het fijn als de verbouwing zo snel mogelijk af is, maar wees vooral realistisch in je tijdsplanning. Neem de tijd, dat zorgt niet alleen voor beter werk, maar scheelt je ook een hoop stress.
Een verbouwing gaat vaak gepaard met veel stof, rommel en een hoop mensen over de vloer. Daar kun je natuurlijk tussen gaan zitten om geld te besparen, maar echt fijn is dat niet. Zowel je mentale als je fysieke gezondheid zijn je dankbaar als je tijdens de verbouwing ergens anders onderdak zoekt.
Natuurlijk is het niet altijd nodig, en ook niet altijd voor de gehele duur van de verbouwing, maar vraag eens om je heen of iemand nog een slaapkamer vrij heeft.
Neem regelmatig een kijkje bij de verbouwing en stel vragen. Het is ook geen slecht idee om af en toe wat lekkers voor de harde werkers mee te nemen. Als je laat zien dat je betrokken bent en aardig blijft voor de bouwers, blijven zij gemotiveerd en blijf jij op de hoogte van wat er speelt.
Spoken er een boel vragen door je hoofd over verbouwen? Niet gek, want zo’n groot project brengt vaak veel onzekerheden met zich mee. We beantwoorden enkele veel gestelde vragen over de verbouwing van je huis.
Je kunt een verbouwing financieren door gebruik te maken van je spaargeld, door een lening af te sluiten of door de verbouwing mee te financieren in je hypotheek.
Een vakkundige aannemen bespaart je een hoop stress, maar er zijn klusjes die je best zelf uit kunt voeren tijdens je verbouwing. Denk aan sloopwerk, verven of materiaal kopen.
Ja, je kunt bij verschillende instanties geld lenen om te verbouwen. Verschillende kredietverstrekkers bieden verschillende leningen aan, die je vervolgens maandelijks aflost.
Tot €1000
Tot €1800