Studiegeld, -boeken, een kamer huren, op zijn tijd een biertje en een kapsalon; studeren is geen goedkope tijdbesteding. Veel jongeren lenen dan ook tijdens hun studie. Je kunt waarschijnlijk best wat besparen op je studiekosten. 5 gouden tips om goedkoper te studeren!
In mei 2017 onderzocht Ferratum het leengedrag van Nederlandse jongeren 24 tot 35 jaar. Hieruit bleek dat 35 procent van de jongeren geld leent om hun studiekosten te betalen. De helft van de twintigers (47 procent) en bijna een kwart van de dertigers (23 procent) leent geld voor hun studie. Vaker zijn dit jonge vrouwen dan mannen (39 versus 31 procent). Het is een nobel doel, maar het zou niet nodig moeten zijn. Behoor jij tot de doelgroep? Lees dan snel door.
In 2018 start een pilot waarbij het mogelijk wordt om per studiepunt te betalen. Hierdoor kun je een bestuursjaar doen, mantelzorger zijn of werken om de studie te bekostigen. Per studiepunt betaal je 38,50 euro, gebaseerd op 2006 euro collegegeld, gedeeld door de 60 studiepunten die je kunt halen in een jaar, plus 15 procent aan administratiekosten. De pilot start bij de UvA, Hogeschool Utrecht en Tilburg University.
Je kunt tegenwoordig studeren waar en wanneer je wilt. Ook thuis in je pyjama. Door online een bachelor of master te volgen kun je jouw studie en werktijden op elkaar afstemmen. Daarvoor kun je ook gewoon studiefinanciering aanvragen. Bij de Open Universiteit betaal je per module en schrijf je je in voor examens wanneer jij daar klaar voor bent. Ook kun je gratis Massive Open Online Courses (MOOC’s) volgen; online cursussen waar iedereen zich voor mag aanmelden en waarmee je certificaten kunt behalen van vele en diverse internationale universiteiten.
Studeren in Nederland is best kostbaar vergeleken met andere landen. Waar je in Nederland zo’n 2.006 euro collegegeld per jaar betaalt is dat bij onze Zuiderburen, maar 900 euro. Ook kosten de studentkamers er maar zo’n 250 tot 350 euro per maand.
In Duitsland mogen universiteiten tot 500 euro collegegeld vragen, maar doen dat vaak niet. In dat geval is het onderwijs gratis en hoef je alleen je boeken en levensonderhoud te bekostigen. Om goedkoop te kunnen wonen kiezen studenten er vooral voor een ‘wohngemeinschaft’ (WG) of een ‘studentenwohnheim’. Bij een WG huren meerdere studenten een gezamenlijk appartement en delen zij de maandlasten. Studentenwohnheim is de officiële huisvesting die wordt aangeboden door het studentenwerk van je universiteit of hogeschool. Kamers zijn meestal goedkoper dan in een WG en zijn al gemeubileerd, maar je kunt je huisgenoten niet zelf kiezen. Ook kun je in Duitsland via het Studentenwerk maandelijks betalen voor servicepakketten met daarin een kamer in een studentenhuis, soms ook maaltijden, de semesterbijdrage, het semesterticket voor het openbaar vervoer en culturele programma’s. De inhoud verschilt per dienst en maandelijkse kosten variëren van 158 tot 358 euro per maand. Het aantal plaatsen is beperkt, dus dit moet je op tijd regelen.
Wil je weten wat de mogelijkheden zijn om te studeren in andere landen? Kijk op www.wilweg.nl.
Als je ervoor kiest om deeltijds te studeren dan zijn sommige werkgevers bereid om een opleiding te financieren als je na je studie bij hen blijft werken. Zo kun jij leren en ben je verzekerd van een baan na je studie. Voor werkgevers is dit een manier om talent aan te trekken. Als je blij bent met je huidige werkgever en je daar verder wilt ontwikkelen kun je ook met hen om tafel gaan en hen wijzen op de mogelijkheden om jouw studiekosten op te geven bij de belastingdienst. Als je de studie zelf betaalt is bovendien ook een deel aftrekbaar bij de belastingdienst en kun je dus geld terug krijgen.
Studentenkamers zijn in de Nederlandse studentensteden kostbaar én schaars. Hoewel het misschien geen optie is om bij je ouders te blijven wonen kun je ook overwegen om in een nabijgelegen stad in de regio te gaan wonen. Deze Engelse student woont zelfs in Polen, terwijl hij Londen studeert en is daar gek genoeg goedkoper mee uit.