Hoeveel contant geld heb jij op zak? Waarschijnlijk niet zo heel veel. Je kunt bijna overal digitaal betalen- ook zonder pinpas – en we shoppen steeds meer online. De manier waarop we met geld omgaan verandert. Ook worden we kritischer op de soms verouderde financiële processen. Het regelen van je geldzaken kan in veel gevallen sneller, goedkoper, makkelijker en veiliger. Fintech-startups en innovatieve bedrijven zien dat ook in.
Fintech is een verzamelnaam voor financiële oplossingen die zich richten op het verbeteren van diensten en bijbehorende processen waarvoor we voorheen bij onze bank terecht konden. Een goede zaak voor consumenten dus. Hieronder vind je een aantal voorbeelden.
Soms duren dingen bij banken langer dan we misschien zouden wensen. Ook zitten er vaak kosten verbonden aan zaken waar de bank je mee helpt. Neem een bankrekening. Een bankrekening openen kost vaak onnodig veel tijd. Bovendien is het duur om meerdere rekeningen te hebben. Dit wordt bijvoorbeeld aangepakt door een Nederlandse startup Bunq. Bij Bunq openen gebruikers in een paar minuten een rekening en betalen ze niet per rekening, maar per transactie.
Ook het betalen bij webshops kan prettiger. Het is ontzettend relaxt om online te shoppen. Maar, helaas weet je pas of je aankoop geslaagd is als de bestelling binnen is. Het is dan jammer als het product er toch anders uitziet of die paar schoenen niet blijken te passen. En dat terwijl je toch op korte termijn iets nodig hebt. Dan moet je opnieuw een bestelling doen en betalen, wat betekent dat je dubbele uitgaven hebt. Dat is niet prettig en heb je waarschijnlijk ook niet gebudgetteerd. Als je betaalt via Klarna krijg je 14 dagen de tijd om de factuur te betalen en kun je de bestelling dus eerst eens even bekijken. Heb je het direct betaald via Klarna en wil je het alsnog retourneren? Dan krijg je binnen 14 dagen je geld terug.
Om het betalen in de winkel makkelijker te maken kun je al langere tijd contactloos betalen met je bankpas. Dit kan echter nog makkelijker én veiliger. Met Android Pay en Apple Pay kun je betalen met je mobiel. Deze toepassingen zijn al beschikbaar in andere landen en worden binnenkort verwacht in Nederland.
Mobiel betalen via dergelijke apps is veiliger dan contactloos betalen met een bankpas. Met je pas is de data-uitwisseling met de bank of creditcardmaatschappij vaak niet versleuteld, waardoor transactie- en bankgegevens kunnen worden gestolen of onderschept. Android en Apple Pay nemen dit risico weg door die gegevens wel te versleutelen.
Ook is er met de opkomst van contactloos betalen helaas een ander minder fijn fenomeen ontstaan: contactloos zakenrollen. Criminelen kunnen, gewapend met een mobiele pinautomaat, zonder pas of pincode, transacties doen door het apparaat langs een tas of jas te halen waar de bankpas in zit. Met een pincode kunnen criminelen zelfs geruisloos transacties doen boven het maximale bedrag voor contactloos betalen zonder pincode dat is ingesteld. Bij betalingen via toepassingen als Apple Pay dient iedere transactie geverifieerd te worden met bijvoorbeeld Touch ID of een andere controle op de smartphone. Hierdoor ben je zelfs bij diefstal van je telefoon beschermd, want criminele kunnen dan geen transacties doen zonder die laatste persoonlijke controle.
Soms kun je zelfs de meest praktische dingen vereenvoudigen. Vooruitstrevende banken en fintech-bedrijven doen dit zelfs met oplossingen die niets met traditionele bankzaken te maken hebben maar wel ons leven makkelijker maken. Zo zijn er diverse apps zoals Tikkie en Sjaak waarmee het makkelijker wordt om een rekening te delen. Je kan bij je vrienden en kennissen betaalverzoeken neerleggen en je kunt bijhouden wie er al betaald heeft. Erg fijn als je weer eens de pineut was bij het voorschieten van een groepscadeau of etentje. Probeer het zelf eens!
Fintech belooft nog meer moois voor de toekomst. Denk bijvoorbeeld aan robo-advies wat nu vooral wordt in gezet voor geautomatiseerd, sneller en laagdrempeliger advies. Verder zien banken mogelijkheden om artificiële intelligentie (AI) toe te passen voor bijvoorbeeld het verbeteren van klantenservice, identiteitsanalyse en advies.
Naast het automatiseren en slimmer maken van processen waar consumenten mee te maken hebben, heb je mogelijk ook weleens gehoord over blockchain. Blockchain is een technologie die je misschien kent van de digitale valuta Bitcoin. Met deze technologie kunnen transacties op een snellere en efficiëntere manier worden verwerkt en bijgehouden, omdat er geen tussenkomst is van een tussenpartij zoals de bank. Banken, maar ook bedrijven in de zorg en energiesector, zijn flink bezig met blockchain, dus ongetwijfeld krijg je hier binnenkort mee te maken.
Wat zijn jouw favoriete fintech-toepassingen? En wat zou er wat jou betreft nog beter kunnen als het gaat om geldzaken?