Rood staan, creditcards en kortlopende leningen: je kent ze en je weet wanneer en hoe je deze geldopties kan gebruiken om slim en snel iets aan te schaffen voordat je salaris of vakantiegeld wordt gestort.
Een minder bekend fenomeen is de consolidatielening. Zoals de term ‘consolidatie’ al doet vermoeden, gaat het hier om het samenvoegen van verschillende leningen. Op het eerste gezicht lijken dit soort leningen een handige oplossing. Een consolidatielening maakt van jouw ratjetoe aan schulden een overzichtelijk aflossingsbedrag per maand. In sommige gevallen tegen een lager rentepercentage van een aantal van jouw openstaande rekeningen of leningen.
Zo’n consolidatielening klinkt mogelijk te goed om waar te zijn. En dat is het ook. Er kleven wat nadelen aan deze leenvorm en die willen we je uiteraard niet onthouden. Hieronder vijf redenen om het niet te doen:
Door het vaak lagere maandbedrag dat je gaat betalen kan het lijken dat je schuldenlast minder wordt. Maar niets is minder waard. Het totale bedrag dat je moet afbetalen blijft gelijk.
Soms biedt de consolidatielening een lager rentebedrag per maand. Maar omdat in zo’n geval de lening dan vaak over een langere periode wordt uitgesmeerd betaal je in het totaal uiteindelijk meer. Een simpele rekensom laat zien hoe dit in je nadeel kan uitpakken: 3 euro rente per maand rentekosten over een periode van 6 maanden komt uit op 18 euro totale rentekosten. 2 euro rente per maand over een periode van 12 maanden komt uit op 24 euro totale rentekosten. Dat is maar liefst 33% meer rentekosten bij een consolidatielening!
De aanbieder van de consolidatielening bewijst jou een dienst door jouw schulden samen te voegen. Voor die handeling rekenen ze vaak een extra vergoeding. Of ze verdienen het terug doordat je meer rentekosten gaat betalen (zie punt 2). Want zoals voor zoveel dingen in het leven geldt: voor niets gaat de zon op.
De meest gunstige voorwaarden voor een consolidatielening, dus de laagste rentepercentages en vergoedingen, zijn vaak afhankelijk van de kredietscore. En je raadt het al: die score is vaak niet zo best als je meerdere leningen of schulden hebt. Met andere woorden: die voordelige consolidatielening bestaat wel, maar jij komt daar niet voor in aanmerking. Wees gewaarschuwd!
In veel gevallen ga je leningen en schulden niet aan omdat je ze zo lang mogelijk wilt houden. Bij een consolidatielening wordt de duur van de lening vaak wel verlengd, omdat dit een van de manieren is om het aflossingsbedrag per maand naar beneden te krijgen. Ga dus goed bij jezelf na of je wel op zo’n lening over een langere periode zit te wachten.
Kortom, pas goed op als je een dergelijke lening overweegt. Neem eerst contact op met de schuldeisers om te kijken of je met hen een regeling kunt treffen. Het loont over het algemeen als je schulden met een hoog rentepercentage als eerste aflost. Ook kan het snel afbetalen van losstaande leningen je helpen om op veel kortere termijn weer helemaal schuldenvrij te zijn. Dat was sowieso de bedoeling, nietwaar?