Samenwonen is leuk en spannend tegelijk. Of je nu een stap verder gaat in je relatie met je (betere) wederhelft of dat je gaat samenwonen met vrienden om een coole locatie in de binnenstad te kunnen betalen. Het is belangrijk om vooraf een aantal zaken af te stemmen om er zeker van te zijn dat je op één lijn zit. En dat gaat verder dan het schoonmaken of de dop op de tandpasta. Wij delen graag deze 8 tips om ervoor te zorgen dat jullie geldzaken goed geregeld zijn.
Om het maandbudget te bepalen maak je onderscheid in vaste lasten, huishoudelijke uitgaven en reserveringsuitgaven. Bepaal wat je al dan niet op één hoop gooit en van welke rekening dat betaald wordt. Je kunt ervoor kiezen om de gezamenlijke lasten van één rekening te betalen en de individuele lasten van de persoonlijke rekeningen.
Maak afspraken over kosten die (meer) persoonsgebonden zijn. Als een van jullie een auto heeft is het bijvoorbeeld belangrijk om afspraken te maken over gezamenlijk gebruik, het onderhoud en de belastingen. Ook kan het zijn dat een van jullie huisdier heeft. Maak dan afspraken over de kosten voor de algemene verzorging, maar ook over de kosten voor eventuele dierenartsbezoeken of eventuele belasting.
Als je samenwoont betaal je meer waterschaps- gemeentebelasting dan wanneer je alleen bent. Dit geldt bijvoorbeeld voor je afvalstoffen- en rioolheffing. Je betaalt voor a. 1 persoon, of voor b. 2 of meer. Het is belangrijk om inzichtelijk te maken wat dit betekent voor je maandlasten. Hiervoor kun je de website van je gemeente checken.
Ook is het goed om te kijken of jullie een fiscaal partnerschap aan gaan. Dit heeft invloed op de belasting die je moet betalen of terugkrijgt. Op het moment dat je getrouwd bent, geregistreerd partnerschap aan gaat, elkaar betrekt in de pensioenregeling of samen kinderen hebt ben je automatisch fiscaal partner. Het kan eventuele toeslagen negatief beïnvloeden, maar je kunt mogelijk ook besparen door met inkomstenposten te schuiven met je belastingaangifte.
Bekijk of jullie verzekeringen kunnen ontdubbelen. In veel gevallen is het goedkoper om er een tweede verzekerde bij te schrijven dan om twee verschillende verzekeringen aan te houden. Ga ook na of je inboedelverzekering nog toereikend is.
Mogelijk is er bij jou of je partner sprake van alimentatie of schulden. Als jij degene bent met alimentatieplicht of schuld kan het zijn dat je meer moet betalen als je gaat samenwonen omdat je partner een gedeelte van de vaste lasten op zich neemt. Als je alimentatie ontvangt en gaat samenwonen kan je om dezelfde reden ook minder krijgen. Verdiep je hier op tijd in.
Als je de inkomsten en uitgaven inzichtelijk hebt is het tijd om de lastenverdeling bespreekbaar te maken en om hierover afspraken te maken. Kies bijvoorbeeld één van de volgende vormen.
Het is aan te raden om afspraken te maken over de betaling en administratie. Hoe houden jullie het budget in de gaten en wie gaat dat doen? Bijvoorbeeld simpelweg met een Excel-bestand. Daarnaast is ook de afhandeling van eenmalige of plotselinge rekeningen belangrijk. Het kan een optie zijn dat één van de twee de financiën bijhoudt en dat alle rekeningen in een postbakje worden gelegd. Zorg er echter wel voor dat jullie allebei toegang hebben tot de administratie zodat je wel kunt zien wat er is gebeurd. Dit betekent ook dat je afspraken moet maken over het opnemen van geld, omdat het lastiger is om achteraf te bepalen waaraan het geld is opgegaan.
Als je tijdelijk samenwoont of als er weinig gezamenlijke uitgaven of eigendommen zijn kun je de afspraken samen overleggen. Als je kinderen hebt of samen een huis koopt is het raadzaam om de afspraken formeel vast te leggen. Je kunt er dan voor kiezen om te trouwen of een geregistreerd partnerschap aan te gaan, of om een samenlevingscontract op te stellen. Bij al deze opties is een notaris betrokken. De afspraken gaan bijvoorbeeld over de uitgaven en bankrekeningen, maar ook over de verdeling van de spullen of de woning. Neem hierin ook de eventuele schulden mee zoals een studieschuld of aanbetaling. Let wel op: een samenlevingscontract is iets anders dan een testament.
Hoewel het nog niet zo gezellig is om stil te staan bij alternatieve uitkomsten, is het wel essentieel om ervoor te zorgen dat jullie dezelfde rechten en plichten hebben. In een huurwoning ben je alleen als je getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap hebt automatisch medehuurder. Dit maakt je medeverantwoordelijk voor de betaling van de huur, maar geeft je ook dezelfde rechten. Dat betekent dat de huurder je er niet zomaar uit mag zetten als je partner overlijdt of als jij en je partner uit elkaar gaan. Je kunt medehuurder worden door een verzoek in te dienen bij de verhuurder. Let bij sociale huurwoningen wel op de inkomensgrens.
Als je samenwoont in een koopwoning wordt het voornamelijk ingewikkeld als je uit elkaar gaat. Welke rechten en plichten je dan hebt hangt er vanaf wat jullie hebben vastgelegd in het koopcontract en/ of het geregistreerde partnerschap. Het is echt raadzaam om dit grondig door te spreken en formeel vast te leggen. Als jij bijvoorbeeld wel bijdraagt aan de boodschappen, maar niet meebetaalt aan de afbetaling van de hypotheek en hier geen afspraken over maakt, dan is feitelijk niets van het huis van jou. Leg de afspraken dus vast om ervoor te zorgen dat één van de twee niet met lege handen overblijft.
Wees open en eerlijk en maak geen schulden. Zeker niet ten koste van de ander. Wij raden daarnaast aan om een eigen rekening te houden zodat je geen discussies krijgt over persoonlijke uitgaven. Zo zorg je ervoor dat het ook gezellig blijft als het om geld gaat.