Internetbankieren, hoe veilig is dat nu eigenlijk? Zijn er situaties waarin je extra op moet letten? In Nederland is het gebruikmaken van internetbankieren gelukkig relatief veilig. Maar dat betekent niet dat er niet gefraudeerd wordt. Vraag je jezelf weleens af: hoe kan ik veilig internetbankieren? Met onze tips op zak, blijf je veilig.
Steeds meer kan digitaal geregeld worden; van een telefoonabonnement tot een verhuizing naar een nieuwe stad. Maar ook je financiën vinden meer en meer online plaats. Nu is internetbankieren niets nieuws meer, het digitaal bankzaken regelen behoort al ruim 25 jaar tot de mogelijkheden. Waar eerst met een sceptisch oog werd gekeken naar het digitaal beheren van financiële middelen, is dat al lange tijd niet meer het geval.
Logisch, want internetbankieren in Nederland is vandaag de dag over het algemeen veilig. Banken zetten hun beste beentje voor wanneer het op digitale veiligheid aankomt. Maar wist je dat je zelf ook een steentje aan je eigen veiligheid kunt bijdragen?
Als je jezelf afvraagt: hoe kan ik veilig internetbankieren, dan ben je bij ons aan het juiste adres. Aan de hand van verschillende tips laten we je zien waar je op moet letten, zodat je veilig je financiën digitaal kan blijven regelen.
Over het algemeen kun je in Nederland veilig internetbankieren. Nederlandse banken hanteren sinds 2014 verschillende principes, welke zijn opgesteld door de Nederlandse Vereniging van Banken en de Consumentenbond. In 2019 zijn ze aangepast wegens PaSD2, een Europese betaalwet die betalingsverkeer gemakkelijker en veiliger maakt binnen de Europese Unie.
Toch blijft fraude helaas voorkomen. Ondanks dat je waarschijnlijk vrij goed beschermd bent, brengt fraude een hoop stress en geregel met zich mee. Iets wat je uiteraard wilt voorkomen. Je mag dan ook best kritisch zijn op de financiële processen van jouw bank, zeker wanneer het om internetbankieren gaat.
In plaats van je bank het volledige vertrouwen te geven, is het raadzaam om zelf ook maatregelen te treffen waarmee fraude voorkomen kan worden.
Laten we allereerst vaststellen of je goed doet aan het gebruikmaken van bepaalde apparaten (of juist niet). Vervolgens zetten we tips op een rij waarmee je veilig kunt blijven internetbankieren.
Mobiel bankieren is ietsje nieuwer dan internetbankieren via de computer. De manier waarop we met geld omgaan, blijft dan ook veranderen. Met de steeds vernieuwende technologieën vindt er steeds meer betalingsverkeer plaats via mobiele telefoons. Van PayPal tot apps van online winkels; een betaling afhandelen gebeurt vaak via enkele ‘taps’ op je scherm.
Dat leidt misschien tot de volgende vraag: hoe veilig is internetbankieren op je mobiel?
In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is internetbankieren op je mobiele telefoon veiliger dan op je computer. Dit komt door verschillende redenen:
Klinkt allemaal heel veilig, nietwaar? Toch kleven er bepaalde risico’s aan internetbankieren. Een gewaarschuwd mens telt voor twee, dus zetten we de mogelijke gevaren voor je op een rijtje.
Wellicht de meest voorkomende vorm van fraude gebeurt via ‘phishing’. Een toepasselijke naam, want bij phishing vissen criminelen naar de gegevens van slachtoffers. Dit doen ze door je bijvoorbeeld een e-mail of een sms te sturen, waarin je gevraagd wordt gegevens te delen.
Sommige criminelen maken gebruik van speciale software om op je computer in te breken. Deze software heet ook wel malware en kan verschillende vormen aannemen. Het kan bijvoorbeeld om een virus gaan waarmee je computer wordt overgenomen en de hacker toegang heeft tot je gegevens.
Zoals je jezelf kunt voorstellen, kunnen deze mogelijke gevaren enorme financiële gevolgen hebben. Tijd om je af te vragen: hoe kan ik veilig internetbankieren?
Met de volgende tips op zak, kun je de kans dat je slachtoffer wordt van fraude aanzienlijk verkleinen.
De gegevens die je gebruikt om in te loggen houd je altijd geheim. Banken zullen nooit direct naar inloggegevens vragen, dus mocht je bijvoorbeeld een e-mail ontvangen met de vraag naar je gegevens, trek dan direct aan de bel. Neem contact op met je bank en klik vooral niet op links of bijlages in de e-mail.
Daarnaast is het verstandig om een verschillend wachtwoord te gebruiken voor je digitale bankzaken. Gebruik bijvoorbeeld niet hetzelfde wachtwoord als waarmee je op je computer inlogt of die je voor een account op een website gebruikt.
Zorg waar mogelijk dat je in kunt loggen met een veiligere oplossing, zoals je vingerafdruk. Deze is uniek en zorgt ervoor dat uitsluitend jij toegang hebt tot je digitale bankzaken.
De apparaten waarop je gebruikmaakt van internetbankieren kun je op verschillende manieren voorbereiden om veilig te blijven. Zorg er allereerst voor dat het apparaat altijd up-to-date is. Installeer de laatste beveiligingsupdate van je besturingssysteem, en check regelmatig of er een nieuwe versie van uw bankieren-app uit is gebracht. Het is nog beter om je apparaat zo in te stellen dat deze updates automatisch worden uitgevoerd.
Daarnaast is het verstandig om betrouwbare antivirus-software op je apparaten te installeren. Een goede firewall kan phishing en malware blokkeren waardoor je minder risico loopt. Voorbeelden van betrouwbare antivirus-software zijn onder andere McAfee en Norton.
Bovendien kun je overwegen om van een VPN gebruik te maken. Een VPN (Virtual Private Network) maakt een veilige verbinding tussen jou en het internet. Dankzij deze beveiligde netwerkverbinding kun je anoniem online blijven en je gegevens beschermen. Voor de meeste betrouwbare VPN’s betaal je een maandelijks bedrag.
Je vraagt je af: hoe kan ik veilig internetbankieren? Daarmee heb je in principe al een eerste stap in de juiste richting gemaakt. Je bent je er namelijk van bewust dat er risico’s kleven aan het digitaal uitvoeren van bankzaken, en dat brengt een bepaalde oplettendheid met zich mee.
Door te weten waar je precies op moet letten, ben je nog beter voorbereid. Dit zijn enkele dingen waar je op kunt letten:
Tot slot is het verstandig om het saldo van je bankrekening laag te houden, net als de limieten. Veel bankier-apps hebben automatisch limieten op de hoeveelheid die je per dag op kunt nemen of over kunt maken, maar het is een goed idee om hier eens naar te kijken en deze naar je persoonlijke omstandigheden in te stellen.
Je kunt je saldo laag houden door bijvoorbeeld je spaargeld te spreiden over verschillende rekeningen. Daarnaast kun je periodieke spaaropdrachten inplannen, zodat er vlak na je inkomsten automatisch geld over wordt gemaakt naar je spaarrekening. Dit is uiteraard alleen van toepassing wanneer je spaarrekening bij een andere bank is aangesloten of goed beveiligd is.
Veel mensen hebben bij internetbankieren nog altijd een gezonde dosis scepticisme. Gelukkig nemen banken verschillende maatregelen om risico’s zoals phishing en malware tegen te gaan, waardoor het steeds veiliger wordt om online je bankzaken te regelen. Dat betekent echter niet dat je zelf geen maatregelen kunt treffen om het nóg veiliger te maken.
Door jezelf af te vragen: hoe kan ik veilig internetbankieren, heb je de eerste stap in de goede richting al gezet. Met nieuwsgierigheid komt namelijk een oplettendheid, en laat dat nu juist goed van pas komen tijdens het digitaal regelen van je bankzaken.
Gelukkig kun je met de bovenstaande tips met een gerust hart blijven internetbankieren. Zorg ervoor dat je oplettend blijft en bereid je apparaten goed voor. Wanneer zowel je bank als jijzelf voorzorgsmaatregelen treffen, loop je aanzienlijk minder risico om slachtoffer te worden van fraude.
Dit kun je zien aan de s achter http, een veilige website begint altijd met https. Daarnaast staat er vaak een slotje naast de link.
Om anoniem te surfen kun je een VPN gebruiken. Met een Virtual Private Network versleutel je namelijk je gegevens.
Tot €1000
Tot €1800