Wat is een freelancer? En kan zomaar iedereen aan de slag als freelancer om wat bij te verdienen? Mocht freelancen wel eens in je op zijn gekomen, dan gaat dat vaak gepaard met een hoop vragen. In dit artikel praten we je bij, en leer je alles wat je moet weten wanneer het over freelancen gaat.
We beginnen bij het begin, want wat is een freelancer nu precies? De betekenis van freelancer is volgens de Dikke van Dale iemand die freelance werkt. En freelance, dat betekent dan weer ‘werken zonder dienstverband’.
Je bent als freelancer een leverancier voor opdrachtgevers. Je biedt een bepaalde vaardigheid die zij nodig hebben, en levert deze op bijvoorbeeld projectbasis. Een simpel voorbeeld:
Elise is fotograaf van beroep, en fotografeert vooral bruiloften. Op haar website staan haar portfolio vol foto’s en haar contactgegevens. Sara gaat trouwen, en wil haar grote dag vast laten leggen door een fotograaf. Via de website van Elise benadert ze haar, met de vraag naar haar beschikbaarheid en tarieven. Elise stuurt een offerte, waarmee Sara akkoord gaat. Sara betaalt Elise voor haar diensten, en Elise zorgt zelf dat ze van deze inkomsten winstgevend kan blijven. Elise is dus een freelancefotograaf.
Freelancen gaat vaak gepaard met het beeld van jonge digitale ondernemers met hun voeten in het zand, achter een laptop in een ver, zonnig oord. Klinkt dat niet heerlijk? Werken zonder een strenge baas, vaste uren of een grijs kantoorpand. We helpen je even uit je droom, want als freelancer moet je wel degelijk aan de bak. Er komt een stuk meer bij kijken dan je misschien denkt, maar dat betekent niet dat freelancen je geen gevoel van vrijheid kan geven. Jij bepaalt immers met wie je werkt, en wanneer.
Voor sommigen is freelancen de perfecte keus. Als je veel reist, bijvoorbeeld, of een dienst aanbiedt die je gemakkelijk digitaal kunt leveren. Voor anderen is freelancen lastiger. Wanneer je bijvoorbeeld slecht met flexibiliteit om kunt gaan, of gespecialiseerd bent in een vak waar freelancen niet de norm is.
Nu je weet wat een freelancer precies is, bekijken we de voor- en nadelen. Zo krijg je een beter beeld bij of het iets voor je is. Mocht je enthousiasme blijven, dan hebben we de stappen voor je op een rijtje gezet hoe je kunt starten als freelancer. Lees snel verder, en kom te weten of er een freelancer in je schuilt!
Vraag een gemiddelde zelfstandige het grootste voordeel aan freelancen, en de kans is groot dat het antwoord te maken heeft met de vrijheid die het oplevert. Je hoeft aan niemand verantwoording af te leggen, en bepaalt je eigen uren. Ben je hartstikke productief in de latere uurtjes? Niemand die je ervan weerhoudt om uit te slapen en ‘s avonds wat langer door te gaan. Of werk je het liefste lekker vanuit thuis? Dan richt je als freelancer toch gewoon je eigen thuiskantoortje in!
Bovendien neem je met freelancen de regie van je loopbaan in handen. Vind je dat het tijd is voor loonsverhoging? Dan kun je die zelf bepalen. Of wil je een cursus volgen? Dan kun je je uren zo inplannen dat je het wat rustiger hebt qua werk, en tijd vrijmaakt voor bijscholing.
Nog een voordeel van freelancen is dat je onderhandelt met opdrachtgevers als gelijken. Je wordt gezien als de specialist binnen je vakgebied, en niet als werknemer die zijn of haar baas om een loonsverhoging komt vragen, bijvoorbeeld. Er is vaak meer ruimte voor je inbreng, één van de redenen waarom freelancen onder creatieve mensen zo populair is.
Freelancen is helaas niet alleen rozengeur en maneschijn. Er kleven enkele nadelen aan het freelancen, die afhankelijk van jouw situatie wel of niet opwegen tegen de voordelen. Het grootste nadeel is de onzekerheid die freelancen met zich meebrengt. Geen werk betekent geen geld, en werk komt niet zomaar aanwaaien. Je moet dus bepaalde commerciële skills hebben of ontwikkelen om ervoor te zorgen dat er genoeg opdrachten binnenkomen om je rekeningen te kunnen betalen.
Daarnaast komt freelancen met een grote verantwoordelijkheid. Je bent zelf verantwoordelijk om op tijd je belastingaangifte te doen en de btw aan de belastingdienst te betalen, bijvoorbeeld. Maar je moet ook zelf zorgen dat je een pensioen opbouwt, of dat je een appeltje voor de dorst hebt mocht je onverhoopt ziek worden.
De dertiende maand, verhoogd tarief op feestdagen, vakantiegeld; dit zijn allemaal dingen die je als freelancer uit je eigen zak moet betalen.
Waar in dienstverband vele financiële zaken automatisch voor je geregeld worden, is dat bij freelancen niet het geval. Deze onzekerheden leveren voor veel mensen stress op, en kunnen daarom redenen zijn waarom je niet voor freelancen kiest.
Nu weet je wat een freelancer is en wat de voor- en nadelen zijn. Hebben de nadelen die bij freelancen komen kijken je niet uit het veld geslagen? En zie je het helemaal zitten om zelf te bepalen waar en wanneer je werkt? Dan is het hoog tijd om de sprong te wagen en te beginnen als freelancer!
Volg het stappenplan en kom te weten wat je moet doen om freelancer te worden:
Een ondernemersplan schrijven is niet verplicht, maar wel aan te raden wanneer je wilt beginnen als freelancer. Zo krijg je namelijk inzicht in je concurrentie, je kansen en je potentiële klanten in kaart.
Daarnaast geeft een ondernemersplan inzicht in of je je meteen bij de KvK in moet schrijven en of je je vaste baan op kunt zeggen. Soms is dit namelijk helemaal nog niet nodig, en kun je naast je dienstverband rustig beginnen door wat uurtjes voor opdrachtgevers aan de slag te gaan.
Het minst leuke aan freelancen is dat je je eigen administratie moet doen. Als je dit rotklusje gelijk vanaf het begin goed aanpakt, scheelt het je een hoop tijd en moeite.
Zet bijvoorbeeld een eigen zakelijke rekening op, of maak een account aan bij een digitaal boekhoudprogramma.
Met je administratie en je businessplan op zak, is het tijd om langzaamaan om je opdrachtgevers te gaan denken. Maar niet voordat je jezelf en je eigen bedrijfje voorziet van promotiemateriaal.
Ontwerp een visitekaartje en laat ze printen, zodat je er altijd voldoende hebt om uit te delen. Maak accounts op social media aan als je van plan bent om jezelf, je diensten of producten op bijvoorbeeld Facebook of Instagram te promoten. En niet geheel onbelangrijk: leg je website vast. Zo weet je voordat je een bedrijfsnaam inschrijft of deze beschikbaar is of niet.
Heb je totaal geen kaas gegeten van promoten en grafisch ontwerp? Dan kun je een freelancer inhuren en het zien als je allereerste investering in je eigen bedrijf. Bijkomend voordeel is dat je ook een kijkje achter de schermen krijgt en weet hoe het is om met een freelancer samen te werken.
Als freelancer moet je een sterk staaltje kunnen netwerken, want het kan het verschil betekenen tussen wel of geen brood op de plank. Er zijn duizenden verschillende manieren om op zoek te gaan naar klanten. Je kunt het beste een manier kiezen die goed bij je past en waar jij je comfortabel bij voelt. Krijg je het al Spaans benauwd bij het horen van het woord netwerkborrel? Dan heeft het weinig zin om je ervoor in te schrijven.
Gelukkig zijn er vandaag de dag een heleboel verschillende manieren om aan klanten te komen. Dit zijn een paar voorbeelden:
Wie gaat ondernemen, voldoet al snel aan de criteria waarmee een inschrijving bij de Kamer van Koophandel verplicht is. Met een inschrijving krijg je je eigen KvK-nummer en worden je gegevens automatisch doorgegeven aan de Belastingdienst.
Als je netjes al deze stappen hebt gevolgd, dan ben je een heel eind op weg om jezelf volwaardig freelancer te noemen. Wees vooral niet te bang en ga lekker aan de slag. Vraag om je heen naar ervaringen van mede-freelancers, en je leert gaandeweg vanzelf waar je allemaal op moet letten en wat voor jou het beste werkt.
We duiken kort de meest gestelde vragen in, zodat je met een gerust hart je eigen onderneming kunt beginnen.
Schrijf een ondernemingsplan, bepaal je ondernemingsvorm en schrijf je in bij de Kamer van Koophandel. Vervolgens kun je op zoek naar klanten om je diensten tegen een bepaald tarief aan te bieden.
Freelancen komt met financiële onzekerheid, omdat je zelf voor je inkomen moet zorgen.
Je kunt als freelancer zelf bepalen waar en wanneer je werkt, en voor wie.
Tot €1000
Tot €1800