Het overgrote merendeel van de Nederlanders werkt hard voor hun geld. Dat neemt niet weg dat velen beseffen dat we het goed hebben, hier in ons koude kikkerlandje. Een deel van je inkomen doneren aan goede doelen is dan ook iets wat veel Nederlanders steevast blijven doen. Maar zorgen dat je zuurverdiende geld terechtkomt, daar waar het écht het verschil maakt, dat blijft toch een ding. Wij helpen je een handje met een lesje goede doelen kiezen.
Ondanks dat we te maken hebben met forse prijsstijgingen, blijft het aantal Nederlanders dat doneert vrijwel gelijk. Wel wordt er wat minder gegeven, en de kans is groot dat dat te maken heeft met de bestedingsruimte die in verband met de inflatie wat kleiner is geworden.
Mocht je de ruimte hebben om een goed doel financieel te steunen, dan is dat natuurlijk een prachtige kans om je steentje bij te dragen aan een betere wereld. Maar met zomaar lukraak wat goede doelen kiezen om geld naar over te maken, draag je daar niet echt aan bij. Je kunt het beste met een kritische blik naar goede doelen kijken, om te zorgen dat je écht bijdraagt aan het maken van een verschil.
Heb je geen flauw idee waar je moet beginnen? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. In dit artikel geven we je namelijk een lesje eerste hulp bij het kiezen van goede doelen. Kijk mee!
We beginnen bij het begin: door te kijken naar wat een goed doel precies is. Een goed doel is met andere woorden een algemeen belang, en wordt vaak gebruikt om een filantropische organisatie aan te duiden. Ze bestaan in allerlei soorten en maten.
Zo heb je kleine organisaties waar uitsluitend vrijwilligers werken en geld actief wordt geworven, maar ook enorme fondsen bestaande uit een eerder opgebouwde investeringsportefeuille die geen geld bij het publiek werft. In dit laatste geval kun je bijvoorbeeld denken aan een enorme erfenis die een vaak filantropisch persoon achterlaat in beheer van een bestuur. Zo’n fonds kan zelfs blijven groeien door rente en wordt bijvoorbeeld gebruikt voor het bouwen van scholen of het opstarten van jonge ondernemers in ontwikkelingslanden, om maar wat te noemen.
Wil jij graag bijdragen aan zo’n goed doel? Dat kan! Dit doe je vaak in de vorm van een donatie. En hoewel het simpel klinkt: bedrag X overmaken naar goed doel Y, komt bij een weloverwogen aanpak net even wat meer kijken. Bovendien zijn er veel goede doelen en er bestaat dus ook veel verschil in hoe er met geld om wordt gegaan. Voordat we uitgebreid kijken naar hoe je het beste een weloverwogen donatie geeft, kijken we naar waarom je dat zou kunnen overwegen, maar ook: wanneer je het beter niet kunt doen.
Er zijn verschillende redenen waarom je geld zou kunnen doneren. Van de reden puur om goed te doen tot redenen die met belastingaftrek te maken hebben. Meestal spelen verschillende redenen een rol. Zoals: je wordt gevraagd, ontwikkelt een interesse in het grotere belang waar het goede doel voor staat en je maakt daarom geld over.
Het klinkt misschien vanzelfsprekend, maar wanneer je het financieel niet breed hebt, dan is het verstandiger om eerst in je eigen behoeften te voorzien en vervolgens pas een financiële donatie te overwegen. Door goed te kijken naar je inkomsten en uitgaven, kun je een overzicht voor jezelf maken waarin je af kunt lezen hoeveel bestedingsruimte je hebt voor overige uitgaven, zoals goede doelen. Pas wanneer je voldoende ruimte in dit ‘potje’ hebt, kun je goede doelen gaan kiezen.
Heb je financieel geen ruimte, maar wil je tóch graag bijdragen? Weet dan dat je dat ook op allerlei andere manieren kunt doen. We zetten verschillende mogelijkheden om een goed doel te steunen zonder te betalen op een rij:
Of je nu financieel de ruimte hebt of niet, bijdragen aan een goed doel kun je op allerlei manieren doen. Enthousiast geworden om een steentje bij te dragen aan een betere wereld? Dan kun je op zoek naar een goed doel. Goede doelen kiezen is absoluut geen ‘rocket science’, maar een klein beetje voorbereiding zorgt ervoor dat je met jouw donatie écht het verschil kunt maken.
Het belangrijkste bij het kiezen van goede doelen? Of het bij je past of niet. Natuurlijk hoef je geen expert te zijn op het gebied van drinkwater om te doneren aan een goed doel voor schoon drinkwater. Maar een goed doel kiezen dat haaks op je eigen normen en waarden staat, is het andere uiterste.
In je zoektocht kun je het beste een bepaald gebied kiezen waar jij interesse in hebt. Maak je je zorgen over de toekomst van onze planeet? Dan is het een goed idee om in de milieusector naar goede doelen te zoeken. Ben je een echte dierenvriend? Er zijn talloze goede doelen die zich inzetten voor dieren.
Heb je een specifiek gebied in gedachten waar jij interesse in hebt? Overweeg dan ook eens om de kleinere organisaties te sponsoren. Veel mensen kiezen vanwege onbekendheid voor de grotere organisaties, uit gemak, maar ook vanuit de redenering dat zo’n groot bedrijf vast goed met geld omgaat. In de praktijk hebben de grotere organisaties vaak ook de grootste kosten, en kun je met kleine bedragen dus veel meer verschil maken bij kleinere organisaties.
Check bijvoorbeeld eens of er stichtingen of organisaties bij jou in de buurt zitten. Door je eigen community te sponsoren en dus je geld terug te steken in je directe omgeving, draag je bij aan een gezonde en duurzame leefomgeving.
Vraag ook eens rond bij kennissen, familie en vrienden. Misschien kennen zij wel iemand die ergens goed werk verricht met een non-profitorganisatie.
In principe is het altijd raadzaam om je in te lezen over de betrouwbaarheid van het door jou gekozen goede doel. Bij kleinere organisaties, maar net zo goed bij grotere organisaties. Goede doelen zijn verplicht om te rapporteren over hun inkomsten en uitgaven, dus mocht je een goed doel hebben gevonden die bij je aansluit, dan kun je hier eens induiken.
Daarnaast kun je kijken of het goede doel over keurmerken beschikt. Zo deelt de Belastingdienst ANBI-statussen uit aan organisaties die zelf geen winst maken, transparant zijn over hun financiën en dat minimaal 90% van de werkzaamheden van algemeen belang zijn. Nog zo’n keurmerk is die van het CBF, waarbij gekeken wordt naar de transparantie, het beheer van de financiën en waar het gedoneerde geld terechtkomt.
Heb je een goed doel gevonden dat goed bij je past én betrouwbaar is? Dan is het een goed idee om te kijken hoeveel je kunt missen. Dit doe je door eerst al je inkomsten in kaart te brengen en vervolgens al je uitgaven daarvan af te trekken. Kijk eens naar de gemiddelden van de afgelopen vijf jaar, zo vorm je een betrouwbaarder beeld dan wanneer je uitsluitend naar afgelopen maand kijkt.
Wees ook kritisch op het geld dat je overhoudt. Je zult lang niet elke maand dat volledige bedrag kunnen doneren. Kies ervoor om bijvoorbeeld de helft te doneren en de andere helft opzij te zetten voor onvoorziene uitgaven.
Je kunt op verschillende manieren doneren. Eerder bespraken we bijvoorbeeld de niet-financiële manieren om toch bij te dragen aan goede doelen, maar ook binnen de financiële manier zijn er weer verschillende opties. Heb je bijvoorbeeld genoeg ruimte om maandelijks een bedrag over te maken, of kies je voor een eenmalige donatie? En doneer je die aan de hand van specifieke voorwaarden, of maak je hem als algemene donatie over naar het goede doel?
Alles overwogen en een juiste beslissing genomen? Dan is het moment eindelijk daar: je bent klaar om te doneren!
Je kunt het beste een goed doel kiezen dat bij je eigen normen en waarden past en welke transparant is in haar financiën. Je kunt bijvoorbeeld kijken naar een ANBI-status of het CBF-keurmerk.
Het meeste geld gaat naar goede doelen met betrekking op gezondheid, bijvoorbeeld de KWF Kankerbestrijding. Daarna krijgt internationale hulp het meeste geld. Huishoudens geven het meest aan de kerk en levensbeschouwing.
Nederlanders geven gemiddeld tussen de 50 en de 100 euro per jaar aan goede doelen.
Tot €1000
Tot €1800