De meeste mensen kijken er zeker niet naar uit – belastingaangifte doen. Voor de meeste mensen blijkt aangifte doen toch redelijk lastig en iets wat elkaar jaar opnieuw ‘moet.’ Maar voor de meeste mensen is de uitkomst van belastingaangifte doen wel positief – namelijk de belastingteruggave. Dat komt omdat de meeste mensen over het gehele jaar vaak te veel belasting hebben betaald. Dan is dat extra geld wat je terugkrijgt wanneer je belastingaangifte doet wel heel erg prettig. Maar wanneer krijg je het precies terug en wat kun je er zelf aan doen om zoveel mogelijk belastingteruggave te krijgen? We vertellen je alles in detail.
Of je nu een uitkering krijgt of verdiensten uit loon hebt, er wordt altijd belasting ingehouden. Afhankelijk van jouw persoonlijke situatie is het mogelijk dat je een deel van die belasting terug kunt krijgen. Bijvoorbeeld als je niet het hele jaar hebt gewerkt, nog studeert of wanneer je kinderen hebt. Er zijn genoeg situaties waarin het mogelijk is een belastingteruggave te krijgen.
Hieronder een aantal voorbeelden waarin je waarschijnlijk recht hebt op een belastingteruggave:
Zelf de aangifte van de Belastingdienst invullen is de snelste manier om te zien of je nog belasting terugkrijgt. Vaak kun je de gegevens gebruiken die de Belastingdienst al voor je heeft ingevuld. Je moet alleen de gegevens controleren en waar nodig verbeteren/aanpassen. Je ziet dan direct of je recht hebt op een belastingteruggave.
De datum waarop je jouw belastingaangifte gedaan moet hebben volgens de Belastingdienst wil nog wel eens veranderen. Voor 2021 was de deadline 8 mei. Als je echter aangifte had ingediend voor vóór 1 april 2021 hoorde je al voor 1 juli of je ook daadwerkelijk recht had op een belastingteruggave. Als je recht hebt op belastingteruggave en bericht krijgt van de Belastingdienst, dan staat het geld vaak binnen vijf werkdagen op jouw rekening. Dat is natuurlijk geen garantie, maar vaak is het wel zo.
Ben je iemand die later belastingaangifte doet? Dan is het niet vreemd dat je jouw belastingteruggave ook later krijgt (mits je daar recht op hebt natuurlijk). De Belastingdienst probeert na ontvangst van de aangifte de belastingteruggave binnen drie maanden over te maken op jouw rekening.
Er is dus geen vaste datum dat je jouw belastingteruggave op jouw rekening moet verwachten. Maar wel belangrijk om te weten: hoe eerder je belastingaangifte, hoe eerder je jouw belastingteruggave krijgt als je daar recht op hebt.
Ga je naar school en heb je daarnaast een stageplek, vakantiewerk of een bijbaantje? Dan kun je in de meeste gevallen belastingteruggave aanvragen. Als je meer dan 16 euro aan loonheffing hebt betaald kun je belasting terugvragen. Voor elk kalenderjaar waarin je hebt gewerkt vraag je belasting terug. Je moet het Aangifteprogramma doorlopen dat je kunt vinden op de website van de Belastingdienst. Ook is het mogelijk om een app te downloaden als je dat gemakkelijker zou vinden. Door een paar vragen te beantwoorden weet je zo of je nog geld kunt terugkrijgen.
Er worden automatisch belasting en sociale premies ingehouden op jouw inkomen wanneer je werkt. De meeste scholieren betalen meer loonbelasting dan ze zouden moeten. Dat komt namelijk omdat de Belastingdienst ervan uit gaat dat je het hele jaar werkt wanneer ze die berekening maken. Vaak is dat voor de meeste scholieren niet zo en kunnen ze dus geld terugkrijgen bij een belastingteruggave. Heb je aan het einde van het jaar meer betaald dan nodig? Dan kun je dat gewoon terugkrijgen.
Dat niemand graag belasting betaalt dat weten we allemaal wel. Maar onder het motto “het moet toch gebeuren” zijn er wel manier om zoveel mogelijk geld terug te krijgen bij jouw belastingteruggave. Dat begint natuurlijk al bij de aangifte doen. Dit zijn een aantal tips om jouw belastingteruggave zoveel mogelijk te vergroten.
Wist je dat veel mensen wel honderden euro’s belastingvoordeel laten liggen op het gebied van aftrekposten? Dat komt namelijk omdat de Belastingdienst deze (in de meeste gevallen) niet vooraf invult. Om het volledige voordeel te krijgen voor jouw belastingteruggave moet je dus zelf iets doen. Je kunt zo jouw belastingteruggave vergroten door het hele jaar door fiscaal slimme keuzes te maken en de regels goed te kennen. Zo krijg je ineens veel meer belastingteruggave.
Wist je dat je in jouw aangifte bepaalde zorgkosten mag aftrekken? We hebben het dan over de specifieke zorgkosten. Als je dat jaar genoeg zorgkosten hebt om boven de drempel uit te komen dan gaan er ineens veel kosten meetellen waar je misschien geen rekening mee zou houden. Denk bijvoorbeeld aan de reiskosten die je maakt voor een doktersbezoek. Dat kan uiteindelijk een hoge aftrekpost worden als je genoeg kleine ritjes hebt.
Doe je samen aangifte met jouw fiscale partner? Dan moet je goed opletten bij het verdeelscherm wanneer je belastingaangifte doet. Dat kan je namelijk flink wat geld opleveren bij jouw belastingteruggave. Je kunt op dit scherm gemakkelijk bepalen hoe je samen zo weinig mogelijk belasting betaalt. Het mooie ervan is dat je de lastige regels niet hoeft te weten. Gewoon een beetje uitproberen en je ziet vanzelf wat het meest gunstig is in jouw situatie.
Als ZZP’er weet je het als geen ander, de ene maand loopt vaker beter dan de andere. Als je het ene jaar meer verdient dan het andere jaar kun je de Belastingdienst een verzoek om middeling sturen. Dit is trouwens niet alleen relevant voor mensen die als ZZP’er werken, maar ook mensen die voor het eerst een goedbetaalde baan hebben, mensen die werkloos zijn geworden of mensen die eerder stoppen met werken. De regel is wel dat de schommeling in inkomsten in de afgelopen zeven jaar heeft plaatsgevonden.
Het is wel belangrijk te weten dat je dit allemaal zelf moet doen. Je krijgt nooit een verzoek om middeling als je er niet om vraagt. Je moet dus zelf scherp zijn en berekenen of je misschien wat geld kunt besparen. Op de website van de Belastingdienst ziet het stappenplan voor de berekening er heel ingewikkeld uit. Gelukkig is het ook mogelijk om via andere bronnen de berekening te doen en deze toe te voegen. Vaak accepteert de Belastingdienst dit ook.
De meeste mensen ontvangen hun belastingteruggave in de zomerperiode. Dat is dan ook een reden dat veel mensen het geld van hun belastingteruggave gebruiken om van op vakantie te gaan. Natuurlijk is het ook mogelijk om meer te doen met jouw geld. Je kunt bijvoorbeeld leningen aflossen, extra aflossen op jouw hypotheek of misschien alvast weer sparen voor jouw pensioen. Zeker omdat zoiets je vaak het volgende jaar ook nog eens extra kan opleveren bij jouw belastingteruggave. Het is verstandig om eens naar jouw specifieke situatie te kijken en vanuit daar te bepalen wat het beste bij jou zou passen.
Voor de meeste mensen is het doen van aangifte en de uiteindelijke belastingteruggave niet heel lastig. Vaak staat de meeste informatie al goed dankzij de Belastingdienst. Maar als jij je in een bijzondere situatie bevindt of je er echt niet uit kunt komen dan is het verstandig om hulp te vragen. Er zijn voldoende partijen die je volledig of gedeeltelijk kunnen helpen.
Wanneer krijg ik mijn belastingteruggave?
Er is geen specifieke deadline dat je jouw belastingteruggave op jouw rekening krijgt. Vaak is het wel zo dat hoe eerder je belastingaangifte doet, hoe eerder je ook jouw belastingteruggave ontvangt als je daar recht op hebt. Zodra de Belastingdienst bevestigt dat je belastingteruggave krijgt heb je deze vaak binnen 5 werkdagen op jouw rekening staan.
Vanaf wanneer kom ik in aanmerking voor belastingteruggave?
Je moet voor het jaar meer dan 16 euro aan loonheffing hebben betaald. Vanaf dat moment kun je belastingaangifte doen en dus ook mogelijk een belastingteruggave krijgen.
Tot €1000
Tot €1800