Hoewel jongeren graag autorijden en een eigen auto willen hebben, bezitten slechts drie op de tien jongeren een eigen auto. Zowel de aanschafkosten als de maandelijkse kosten voor de verzekering, wegenbelasting en parkeervergunningen vormen een obstakel. Steeds vaker kiezen jongeren ervoor om auto’s te delen of te leasen, blijkt ook uit dit artikel in het FD. Zo hebben ze geen aanschafkosten en zijn kosten voor onderhoud, de belasting en verzekering geregeld. Als je geen auto kunt kopen, wat zijn dan je opties als consument? En welke optie past het best bij jouw financiële situatie?
Op het moment dat je heel af en toe een auto nodig hebt kan je een auto huren bij een verhuurbedrijf. De kosten hiervan hangen af van het soort auto en de afstand die je rijdt. De grootte en het merk van de auto hebben bijvoorbeeld invloed op de prijs. De verhuurder regelt een verzekering die bij de kosten is inbegrepen.
Je betaalt naast de huurprijs altijd een borg en als je schade rijdt in sommige gevallen ook een eigen risico. Sommige banken en creditcardmaatschappijen verzekeren automatisch het eigen risico van een huurauto. Zoek dus vooraf uit of dat ook voor jou geldt om geen dubbele kosten te maken. De benzinekosten betaal je zelf.
Bij wat regelmatiger gebruik wordt het ook een optie om een deelauto te huren. In Nederland kun je deelauto’s huren via een organisatie zoals MyWheels, Connectcar of Greenwheels. Zij hebben in heel Nederland auto’s staan die vaak met een chipkaart geopend kunnen worden. Ook kun je deelauto’s huren van particulieren via SnappCar of ook MyWheels. Dit zijn auto’s die verhuurd worden op het moment dat de eigenaar hem niet nodig heeft.
Deelauto’s zijn allrisk verzekerd en er is 24 uur per dag pechhulp. Als je niet verder kunt rijden regelt de verzekering vervangend vervoer. Voor beide varianten heeft Deelauto.nl de tarieven vergeleken en kosten op een rijtje gezet. Ook bij deze vorm van huren betaal je een borg, betaal je de benzinekosten zelf en hangen de huurkosten af van het soort auto en de afstand die je rijdt.
Als je regelmatig of langdurig een auto nodig hebt kun je ook kijken naar de optie om een auto te leasen. Hierbij ga je een contract aan met een leasemaatschappij en betaal je een vast bedrag per maand. Er zijn voor consumenten drie vormen van leasen: private lease, short lease en financial lease.
Leasen is niet voor elke automobilist even interessant. Voor mensen die weinig rijden bijvoorbeeld, omdat de meeste leasebedrijven uitgaan van een jaarlijks minimum van 10.000 of 12.000 kilometer. Niet gemaakte kilometers worden meestal niet gecompenseerd. Verder verlies je na 3 jaar zonder eigen auto al je opgebouwde schadevrije jaren, tenzij je leaset via maatschappijen die zijn aangesloten bij het landelijk systeem voor schadevrije jaren (RoyData-systeem).
Tot slot is het een dure optie als je veel schadevrije jaren hebt opgebouwd omdat je meebetaalt aan de premie van mensen met weinig schadevrije jaren. Het is hoe dan ook goed om je te verdiepen in de voorwaarden en te letten op zaken als de dekking van de verzekering, pechhulp, de optie voor vervangend vervoer en winterbanden. Ook hanteren sommige leasemaatschappijen een minimum- en maximumleeftijd en rekenen sommigen van hen leeftijdsgebonden toeslagen. Tot slot kun je ook de afweging maken om te kiezen voor leasecontract met of zonder BKR-registratie en te kijken naar leasemaatschappijen met Keurmerk Private Lease. De Consumentenbond onderzocht de voorwaarden per aanbieder.
Welke optie voor jou het meest geschikt is hangt af van jouw financiële situatie en persoonlijke voorkeuren. Op financial lease na, liggen bij alle genoemde opties de praktische verantwoordelijkheden voornamelijk bij derden. Het verschil zit hem bij alle opties met name in de termijn van de financiële verplichtingen. Ook hebben leasecontracten gevolgen voor je kredietwaardigheid.
Veel leasecontracten worden geregistreerd bij het BKR. Het geregistreerde bedrag bedraagt 65 procent van de totaalsom voor de totale contractperiode. Als je de betaalverplichting nakomt hoeft de registratie niet nadelig te zijn, omdat toekomstige kredietcheckers daarmee zien dat je aan je financiële verantwoordelijkheden voldoet. Houdt er altijd rekening mee dat hypotheekverstrekkers je betaalverplichting meenemen in hun berekening. De bank brengt 65 procent van het maandelijkse leasebedrag in mindering op je maximale maandelijkse woonlasten.
Verdiep je hoe dan ook vooraf in de mogelijkheden en kijk wat beste aansluit op jouw persoonlijke situatie en voorkeuren. We wensen je veel veilige, plezierige én voordelige kilometers!