Steeds meer mensen kiezen voor het investeren in vastgoed. Zeker met een huizenmarkt die constant nieuwe records aan het breken is kan dat voor sommige mensen behoorlijk interessant klinken. Maar om het goed te doen moet u wel over de juiste kennis en kunde beschikken. Voor sommige mensen die hun geld investeren in vastgoed zonder te weten waar ze op moeten letten zorgt het alleen maar voor een teleurstelling. Waar moet u op letten en welke verschillende opties heb je? We zetten het allemaal duidelijk op papier.
Er zijn verschillende redenen waarom beleggen in vastgoed zo populair is geworden. De eerste, en misschien ook wel gelijk de belangrijkste, is het beeld dat mensen van de vastgoedmarkt hebben gekregen. Vooral particuliere investeerders, mensen die dus niet professioneel in vastgoed beleggen, kijken vooral naar hun eigen ervaring of de ervaring van vrienden en familie. Ze horen dat het steeds lastiger is om een huis te kopen en ze kijken naar de gestegen waarde van hun eigen huis. De conclusie die ze al heen snel trekken is dat geld beleggen in vastgoed voor hen dan ook goed zal renderen.
Als ze dan nog eens de gemiddelde krant openslaan dan wordt dit beeld alleen maar bevestigd. Kijk alleen maar naar de samenhangende stijging van de huren en de woning schaarste. Daarnaast is de historisch lage spaarrente ook een belangrijk onderdeel, want mensen gaan simpelweg op zoek naar andere manieren van investeren. Ze willen wel gewoon rendement behalen op hun vermogen. De historisch lage hypotheekrente maakt het voor particulieren ook nog eens super interessant om een hypotheek af te sluiten.
Daarnaast zijn er ook een aantal psychologische factoren die geld beleggen in vastgoed interessant weten te maken. Als we naar aandelen gaan kijken dan is dat concept behoorlijk abstract, maar een beleggingspand is tastbaar. U kunt het fysiek zien en aanraken. Als mensen het huis fysiek kunnen zien dan voelen ze toch vaak een soort van opportunisme. Als gevolg van al deze factoren kijken mensen tegenwoordig naar investeren in vastgoed met een soort van roze bril en zijn ze zich niet volledig bewust van de risico’s die er eventueel aan zouden kleven.
Bij het beleggen in vastgoed heeft u feitelijk twee opties waar u uit kunt kiezen: dit zijn direct beleggen of indirect beleggen. Als u kiest voor direct beleggen dan koopt u één of meerdere vastgoed opties voor ‘eigen beheer.’ Dat zou een appartement of woonhuis kunnen zijn, maar ook een winkelpand, kantoorpand of zelfs een vakantiehuis. Dit is dus geld beleggen in vastgoed waar u zelf een heel duidelijke invloed op heeft.
Dan zijn er ook opties met betrekking tot indirect beleggen. Hiermee neemt u deel aan een vastgoedproject. Van de hele bundel koopt u dus een deel. Een fonds koopt en beheert de onderliggende vastgoedobjecten. U hoeft u geen zorgen te maken over eventueel onderhoud en u heeft er ook geen administratieve rompslomp bij. Dat maakt het de meest zorgeloze vorm van investeren in vastgoed. Daarnaast is het ook mogelijk, omdat u slechts een deeltje van de gehele belegging koopt, om zo te beleggen in vastgoed met weinig geld.
De meeste mensen die kiezen voor het investeren in vastgoed kopen vaak een appartement en verhuren dit. Ze gaan dus zelf direct investeren in vastgoed en de verhuur besteden ze vaak uit aan een tussenpersoon. Dat kan een makelaar zijn of iemand anders. Toch blijkt dat het verhuren van vastgoed vaak minder lucratief is dan verwacht. Vooral als u ervoor kiest om het uit te besteden dan zorgen de beheerkosten dat u niet gelijk heel veel geld gaat verdienen. Alleen bij het zelf verzorgen van de verhuur is een rendement van vijf procent of meer mogelijk.
Daarnaast zijn er natuurlijk nog andere factoren waar mensen rekening mee moeten houden. Laten we bijvoorbeeld eerst eens kijken naar een vaak vergeten onderdeel voor investeerders – de overdrachtsbelasting op woningen voor beleggers. Deze is verhoogd van 2 procent naar maar liefst 8 procent. Als u bijvoorbeeld de woning gaat verhuren en er niet zelf in gaat wonen dan moet u deze overdrachtsbelasting betalen.
Natuurlijk klinkt het beleggen in vastgoed anders, maar feitelijk is het niet veel anders dan te beleggen in aandelen. Het risico stijgt naarmate het voorgespiegelde of verwachte rendement stijgt. Natuurlijk krijgt u meer bij in vastgoed investeren dan met een spaarrekening (en dat is ook niet zo heel lastig) maar het risico op financiële tegenvallers is ook aanzienlijk hoger. Daarom is het belangrijk om niet te veel naar de marketing verhaaltjes te luisteren maar het investeren in vastgoed rendement zelf proberen uit te rekenen.
Er zijn een aantal verschillende risico’s bij het kopen van vastgoed voor de verhuur. Denk bijvoorbeeld aan de hoge kosten voor onderhoud of de misgelopen inkomsten door tijdelijke leegstand. Het is misschien in de huidige situatie lastig voor te stellen, maar het is wel een risico waar rekening mee gehouden moet worden.
Ook als u slechts bij één object investeert dan heeft u een duidelijk gebrek aan spreiding. Natuurlijk zal niet elke huurder een betalingsachterstand hebben of schade aan de woning aanrichten, maar het zal eens gebeuren. Daarnaast kunnen huurders ook altijd mogelijk terugvallen op huurbescherming.
Ook is het mogelijk dat het ineens onderhevig is aan nieuwe regelgeving of nieuwe wetten. Denk bijvoorbeeld aan het feit dat Amsterdam ineens besloot om de ‘short-stay’ verhuur binnen Amsterdam aan banden te gaan leggen. Dergelijke besluiten zorgen ervoor dat een investering ineens een stuk minder waard zou kunnen zijn.
Het is een gouden tip voor iedereen die wil beleggen maar is ook zeker waar voor mensen die in vastgoed investeren: zorg ervoor dat het risico gespreid is. Ook bij het beleggen in vastgoed is het zo dat u niet op één paard moet wedden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de mensen die zich volledig richten op winkelpanden. De opkomst van internetwinkels en de coronacrisis zorgen voor flink wat leegstand.
Voor mensen die beleggen in vastgoed met weinig geld is het spreiden van investeringen niet weggelegd. Maar voor de mensen die het wel kunnen is het altijd aan te raden om te investeren in verschillende soorten vastgoed en in verschillende segmenten en zo een evenwichtige portefeuille te hebben.
De liquiditeit van hun belegging is iets waar mensen die beleggen in vastgoed vaak niet bij stil staan. Als u aandelen heeft gekocht en u merkt dat de beurs drastisch omlaag gaat, dan kunt u gelijk uitstappen. Bij vastgoed heeft u die optie totaal niet. U kunt niet ineens zomaar afstand nemen van vastgoed. Ook bij het beleggen in een vastgoedfonds is dat het geval. Uitstappen is daar vaak wel mogelijk, maar dan wel tegen stringente voorwaarden.
Als we het hebben over een relatief veilige manier van beleggen in vastgoed dan is het kopen van een vakantiewoning daar zeker een optie voor. Vooral als u het bij één woning houdt is dat geen enkel probleem. Ook hier is het echter belangrijk om goed op te letten. Juist vanwege de toenemende populariteit in de laatste paar jaar is het aantal huisjes van discutabele kwaliteit redelijk gestegen. Daarom is het vaak belangrijk om zelf het huisje te bekijken of het door een expert te laten bekijken voordat u een dergelijke investering doet.
Er zijn een flink aantal verschillende factoren waar eventuele beleggers rekening mee moeten houden. Maar dat betekent niet dat vastgoed een minder interessante vorm van beleggen zou zijn. Met de aanhoudende prijzen en schaarste is het logisch dat steeds meer investeerders richting het vastgoed trekken. Het is alleen wel belangrijk om een realistisch beeld te hebben bij de vastgoedmarkt en niet te verwachten dat er gouden bergen voor het oprapen liggen.
We hebben het vaak gehoord over vastgoed – maar locatie, locatie, locatie. Dat zijn de belangrijkste factoren. Zorg er dan ook voor dat u goed onderzoek doet met betrekking tot eerdere prijzen en verwachten prijzen.
U heeft geen tonnen nodig om te investeren in vastgoed. Met weinig geld kun u ook goed investeren in vastgoed. Denk bijvoorbeeld aan kleiner vastgoed zoals garageboxen of investeren in vastgoedvennootschappen op de beurs.
Vastgoed zelf in onderhoud hebben zorgt voor meer rendement op uw investering, daar is geen twijfel over mogelijk. De vraag is echter of u zelf met de klachten van buren wilt zitten en ook telkens nieuwe verhuurders wilt zoeken.
Tot €1000
Tot €1800