Of je nu voor het eerst een kind krijgt of er een volgende op komst is, geld is belangrijk zodat je je kunt richten op wat er écht toe doet. Lees onze top 6 met tips voor groeiende gezinnen om te sparen en om je geld beter te beheren.
Als je een nieuw huis koopt of gaat verbouwen, moet je eerst gedegen onderzoek doen. Een nieuwe baby of gezinsuitbreiding is ook een goede reden om het analytisch aan te pakken, en daar is een goede financiële planning voor nodig. Gelukkig zijn er talloze apps die je met je gezinsbudget kunnen helpen. Maar met plaknotities en Excel-werkbladen kun je hetzelfde bereiken, als dat je beter ligt.
Als je al kinderen hebt, heb je ongetwijfeld al een goed idee van wat je voor een nieuwe baby nodig hebt en wellicht heb je nog wat van die spullen bewaard. Maar als het allemaal nieuw voor je is, is het een goed idee om je vrienden en familie om advies te vragen. Ze kunnen vast dingen benoemen waar je zelf nooit aan zou hebben gedacht. Online onderzoek kan je een goed idee geven van de prijzen van de diverse spulletjes die je nodig hebt en waar je goede aanbiedingen kunt vinden.
Eén methode om het lijstje in te korten is een lijstje genaamd ‘essentieel’ aan te maken en je daar aan te houden terwijl je wat geld achter de hand houdt voor onverwachte zaken. Een andere methode is meer dan één lijstje gebruiken. Een lijstje met onmisbare dingen voor baby's, een lijstje voor peuters, een lijstje met wensen/extra’s en zo verder. Dit helpt je bij het bewaken van je prioriteiten (en om te weten wanneer je wat nodig hebt).
Wanneer je een gezin vormt of uitbreidt, kun je makkelijk het spoor bijster raken door te veel aan de toekomst te denken, zoals aan school- of zelfs studiekosten. Leer jezelf aan om in behapbare tijdvakken te denken. Plan het eerste jaar vooruit en denk aan alle zaken die nodig zijn voor de gezinsuitbreiding.
Houd het om te beginnen simpel: autostoeltjes, kinderwagens, wiegjes en commodes. Veel van deze artikelen kunnen met je kind meegroeien zoals aanpasbare kinderwagens en wiegjes die je ook na het eerste jaar kunt gebruiken. Nadat de grote artikelen zijn geregeld, maak je lijstjes met kleinere artikelen die je nodig hebt zoals dekens, kleding en luiers. Dit is een goed moment om Excel te gebruiken.
De spullen die nodig zijn voor het verschonen van baby’s, zijn voor nieuwe ouders vaak een verrassing. Sla onmisbare zaken in zoals babyshampoo, lotion, talkpoeder en vergeet het nagelverzorgingssetje niet; babynagels kunnen verrassend scherp zijn!
Het klinkt leuk om je baby al die schattige en luxe merkproducten te geven. In de praktijk dragen pasgeboren kinderen de kleding alleen binnenshuis en wordt er veel geknoeid. Als je erg gehecht bent aan bepaalde artikelen, gebruik die kleding en accessoires dan alleen voor speciale gelegenheden of fotosessies.
Je hebt een hoop keus wat betreft toiletartikelen voor baby’s, maar de prijs varieert ook enorm. Net als met kleding is dit een goede kans om voor goedkopere, merkloze producten te kiezen. Houd je prioriteiten in de gaten en denk goed na over je keuzes. Als exclusieve of biologische producten belangrijk voor je zijn, kun je een hoop geld besparen door tijdens de uitverkoop alvast spullen in te slaan. Let op de houdbaarheidsdatum zodat je uiteindelijk niet per ongeluk geld weggooit.
Vaak wordt een nieuwe aanwinst voor het gezin gevierd met een feest of een babyshower. Verschillende gezinnen hebben verschillende wensen wanneer het aankomt op de nieuwe gezinsleden: sommige nieuwe ouders willen zich richten op de speciale momenten en spullen met sentimentele zaken; anderen willen liever praktische spulletjes en kleding om geld te besparen.
Cadeaulijsten voor bruiloften zijn al vrij gewoon, maar in veel landen worden cadeaulijsten voor babyshowers ook steeds populairder. Winkels en bedrijven zoals IKEA en Amazon reageren op deze trend door specifieke babylijsten aan te bieden. Als je subtieler wilt zijn, kun je je familie en vrienden laten weten dat het een goed idee is bij jou na te vragen wat de meest geschikte cadeautjes zijn voordat ze wat kopen. Op die manier eindig je niet met tien sets rompertjes maar zonder dekentjes.
Omdat baby’s en kinderen groeien als kool, staan ouders vaak voor een kast met kleertjes die misschien maar een of twee keer, of soms zelfs nooit, zijn gedragen. Vraag aan familie en vrienden met jonge kinderen of ze kleren hebben die ze zelf niet meer gebruiken en die geschikt zijn voor kinderen tot een jaar.
Je kunt kleding die je niet meer nodig hebt ook aan anderen verkopen. Op Facebook en andere sociale media zijn er vaak speciale groepen voor jonge gezinnen. De kans is groot dat je groepen in de buurt vindt die nauwelijks gedragen kleren en andere babyspulletjes te koop aanbieden. Dat is een win-winsituatie voor je gezin omdat je in die groepen spullen zowel kunt kopen als verkopen.
De kosten voor baby's en peuters zijn aanzienlijk, maar gezinnen kunnen een hoop geld besparen door strategisch te plannen en te kopen. Op de lange termijn is het belangrijk aan de toekomst van je héle gezin te denken. Het is verstandig om als gezin een spaarpotje voor noodgevallen te hebben. Je kunt bijvoorbeeld een spaarrekening openen en daar zo nu en dan wat geld op te storten. Je kunt ook elke maand hetzelfde bedrag opzijzetten; op die manier zal je spaarpot snel groeien.
Het is ook geen slecht idee om nieuwe lijstjes op te stellen wanneer de peuter kleuter wordt en ook weer wanneer de schooltijd begint. Een goede tip is nadenken over de langetermijnkosten, maar je te richten op tijdvakken die zich aandienen en deze als uitgangspunt te nemen. Zo hopen veel mensen bijvoorbeeld dat hun kinderen dokter worden, maar het is zo goed als onmogelijk om zo ver vooruit te plannen als je toekomstige dokter nog maar een baby is. Als je begint met slim sparen, dan heeft je kind in de toekomst veel meer opties om uit te kiezen.
Bijkomende gezinskosten zijn vaak groter en lastiger. Is de auto groot genoeg voor iedereen? En je woning? Moet je in de toekomst verbouwen zodat het huis geschikt blijft voor de opgroeiende kinderen? Ouders moeten de tijd nemen om goed te plannen en te bedenken hoe ze deze grotere investeringen in de toekomst willen aanpakken.